• Načítám...
>

Zastupitelstvo hl. m. Prahy je veřejné

  • 14. prosince 2018,
  • 23:09,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Zastupitelstvo hl. m. Prahy tvoří 65 členů, kteří jsou voleni občany hl. města Prahy. A právě ti mají každý měsíc možnost přijít na pražský Magistrát, kde mohou pozorovat jednání pražských politiků.

Reklama

Lidé, kteří přijdou do sálu sledovat jednání zastupitelů, mají možnost hned u vstupu získat program celého jednání, aby se na něm mohli lépe zorientovat.

Pak už jen stačí pohodlně se usadit v zadní části sálu, která je vyhrazená právě pro veřejnost.

"Prostor pro veřejnost je v zadní části zastupitelstva, na velkých obrazovkách mohou sledovat řečníky, body programu, i to, jak kdo hlasoval," řekl Vít Hofman, tiskový mluvčí Magistrátu hl. m. Prahy.

anketa

Lidé se navíc mohou do jednání zastupitelů také sami zapojit.

"Mohou se před projednáním programu, tedy tzv. nultého bodu, k tomu přihlásit, tam mohou navrhovat body programu, nicméně podle jednacího řádu občan nemůže navrhnout přímo změnu nebo zařazení programu a musí se s tím nějaký politik ztotožnit. Pak mohou vystupovat k jednotlivým bodům programu, je nutné se před projednávaným bodem k tomuto bodu přihlásit a třetí možností jsou interpelace," řekl Vít Hofman.

Interpelace občanů jsou zařazeny v programu vždy kolem poledne a vystoupit v rámci nich může každý řádně přihlášený občan. Jedním z nejaktivnějších je pan Aleš Moravec.

"Každé zastupitelstvo má vystoupení a já si myslím, že je to dobře, že se veřejnost o to zajímá," řekl Patrik Nacher, předseda zastupitelského klubu.

"Člověka jako Pražana štve mnoho věcí. Prodávání pozemků pod cenou, za třetinu ceny a takovéhle věci nás štvou. My proti tomu protestujeme, zjistíme si, co je v programu, pak k tomu může vystoupit každý občan, ale musí být aktivní, nesmí se válet u piva, ale musí také bojovat," řekl Aleš Moravec, obyvatel hl. m. Prahy.

A bojovat - konkrétně za práva průvodců v Praze - přišla na zastupitelstvo i paní Jana Horníková.

"Musím říct, že ta přístupnost je poměrně veliká, protože veřejnost je sice vzadu, ale klidně můžete jít a oslovit jednotlivé zastupitele, nikdy s tím problém nebyl, takže tady je to hodně otevřené, horší je to v Parlamentu," řekla Jana Horníková, obyvatelka hl. m. Prahy.

Pražané, kteří se schůze zastupitelů zúčastnit nemohou, nemusí zoufat. Na stránkách magistrátu mají totiž k dispozici on-line přenos jednání, a to i s přepisem. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu