• Načítám...
>

Zastupitelstvo schválilo rozpočet na příští rok

  • 14. prosince 2018,
  • 23:45,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Jedním z hlavních bodů programu prosincového zasedání pražského zastupitelstva bylo schvalování rozpočtu na příští rok. S jakými prostředky bude město hospodařit? Odpověď najdete v následující reportáži.

Reklama

Praha bude příští rok hospodařit s příjmy 59 miliard a výdaji přes 77 miliard korun. Rozdíl pokryje ze svých zdrojů a příspěvků státu.

"Zásadní je navýšení toho plánu na kapitálové výdaje, jinými slovy na investice. To znamená, že navyšujeme rozpočet na investice zhruba o necelé 2 miliardy a myslím si, že to je jednoznačně pozitivní zpráva pro Prahu, že se bude více investovat," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

14,5 miliardy zůstane v rezervě a zastupitelé o ní rozhodnou na začátku příštího roku. To tvrdě kritizovala opozice. 

"Já bych se vyhnul slovu rozpočet, protože když někdo o 20% rozpočtu, že se bude schvalovat příští rok, tak je to velmi zvláštní projednávání rozpočtu. Jsem přesvědčen, že ani rozpočet z veřejných ani soukromých peněz takto vypadat nemůže," řekl Ivan Pilný, zastupitel hl. m. Prahy. 

Zastupitel ODS Tomáš Portlík dokonce předložil jiný návrh rozpočtu. Ten počítal se změnami v provozních a kapitálových výdajích a návrhů jednotlivých investic.

"Vyšší investice do dopravy, snížení běžných výdajů o zhruba 1,7 miliardy, přesunutí těchto peněz do kapitálových výdajů, protože toto město potřebuje investovat. A přesunutí těžiště do školství, dopravy, městské infrastruktury a bydlení," řekl Tomáš Portlík, zastupitel hl. m. Prahy.

Rozpočet nakonec prošel tak, jak ho předložila rada města. Schválilo ho všech 38 přítomných zastupitelů pražské koalice. 

"My jsme měli poměrně málo času, protože jsme chtěli rozpočet schválit ještě tento rok, přičemž rozpočet musí 14 dní viset na úřední desce, tak jsme ho museli schválit už 12 dní po nástupu do funkcí. Proto jsme se rozhodli, že investice umístíme do zhruba 13 miliardové rezervy, kterou budeme upřesňovat v průběhu ledna a února, protože o investicích chceme rozhodovat s rozmyslem a úvahou, abychom neplýtvali prostředky," řekl Pavel Vyhnánek, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Rozpočet pro rok 2019 počítá i s tím, že si polepší městské části. A to o více než 400 milionů. Celkově na chod městské části od magistrátu dostanou 5,75 miliardy korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu