• Načítám...
>

Smart City nabídne větší propojení s úřadem

  • 15. prosince 2018,
  • 16:06,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

První setkání Výboru pro IT a Smart City jeho členové za sebou. V příštích letech plánuje více propojit technologie s chytrými službami. Například vyřízení dokladů přes internet, aniž by musel Pražan fyzicky na úřad. Změny by se měly dotknout i dopravy.

Reklama

Předsedou výboru pro IT a Smart City pražského Magistrátu byl zvolen Jaromír Beránek. Jeho úkolem bude ve spolupráci s členy výboru předkládat návrhy pro efektivní rozvoj IT technologií a zároveň vyhledávat nejkvalitnější dodavatele těchto služeb.

"Konkrétně ta moje role jako předsedy výboru pro IT a Smart City je taková, že bych měl panu primátorovi radit a dávat doporučení k tomu, jak soutěžit s projekty v oblasti IT, to se týká jak těch interních, pro potřeby magistrátu, tak i těch externích, které budou například sloužit občanům v komunikaci s úřady," řekl Jaromír Beránek, předseda Výboru pro IT a Smart City ZHMP.

Podle předsedy Jaromíra Beránka je potřeba Smart City více propojit s agendou s přenesenou působností, tedy možnost si vyřídit například doklady, poplatky za psa či zápis dítěte do mateřské školky z pohodlí domova a to během několika minut.

"Jedna z věcí, které bychom chtěli představit, je nový portál občana, což by mělo být jednotné, kontaktní, odbavovací a i objednávkové místo, kam každý návštěvník Prahy bude moci přijít, vyřídí si tam svou obvyklou agendu," řekl Jaromír Beránek.

Podle opozice byl projekt Smart City nastartován dobře a tudíž nic nebrání dalšímu rozvoji.

"Já doufám, že tam bude kontinuita z hlediska minulosti, protože některé projekty - obecně koncepce Smart City byla nastartována velmi dobře, Operátor ICT jako nositel této koncepce dostal 3 ocenění za projekt Smart City, takže to určitě nebylo tak špatně, jak současná deklarace před volbami deklarovala," řekl Radomír Nepil, člen Výboru pro IT a Smart City ZHMP.

Těšit se mohou i pražští řidiči. Do budoucna by mělo dojít například i ke změnám řízení semaforů. Ty by měly reagovat více na aktuální situaci k dopravě, a to tak, aby docházelo k plynulejšímu provozu jednotlivých úseků bez zbytečného čekání na křižovatkách. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu