• Načítám...
>

Most na Vltavské prochází zátěžovou zkouškou

  • 15. prosince 2018,
  • 16:32,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Reklama

Je krátce před půl 8 večer a my se nacházíme na mostě v Bubenské ulici, kde právě teď začíná zatěžkávací zkouška mostu.

Ta má prověřit jeho stav a ukázat v jakém rozsahu je potřeba ho podepřít. Most, po kterém jezdí auta k Výstavišti a který se nachází nad stanicí metra Vltavská, byl kvůli špatnému stavu uzavřen už letos v říjnu. Zákaz platil pro auta i pro tramvaje. Po preventivním podepření mostu se na něj vrátila alespoň kolejová doprava. Ta je aktuálně opět přerušena. Na most totiž najíždí 3 třicetitunové náklaďáky, které teď mají otestovat, co jeho konstrukce vydrží.

"Automobily postupně najedou, potom tam setrvají půl hodiny po půl hodině odjedou, opět se půl hodiny měří a tím dostávají informace o stavu toho mostu," řekla Barbora Lišková, tisková mluvčí TSK hl. m. Prahy.

V rámci testu jsou instalována měřící čidla, která sbírají informace o reakci konstrukce mostu na zátěž.

"V průběhu toho zatěžování se sledují průhyby té konstrukce, ale protože tady jsou i úzká místa, trhliny a spáry, tak měříme rozevírání a pohyb v těchto spárách. Ta data porovnáme s modely, které jsou připravené, jak se skutečně ta mostní konstrukce chová," řekl Jiří Kolísko, ředitel Kloknerova ústavu ČVUT.

"Vy jste říkal, že měříte ty průhyby toho mostu pod těmi automobily, kolik centimetrů nebo milimetrů už je problém?"

"V tomto případě bychom pokládali za problém, kdyby se ten most v prostředku pod tím zatížením prohnul více jak 10 milimetrů," řekl Jiří Kolísko.

"Zatěžovací zkouška je nejrychlejší řešení, které nám dokáže dát přesná data o té konstrukci toho mostu a rozhodne o tom, zda most může být například otevřen, zda ta trhlina byla pouze nějakou dilatací a nebo zda musí být podepřen nebo zdemolován," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Pokud proběhne vše podle plánu měly by zatěžovací zkoušky mostu na Vltavské skončit kolem sobotní půlnoci.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu