• Načítám...
>

Chvalský zámek představuje staročeské Vánoce

  • 21. prosince 2018,
  • 16:45,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Jak naši předci před 100 lety prožívali vánoční svátky ukazuje výstava Staročeské Vánoce. Vánoční ozdoby, dobová světnice, zvyky nebo ruční práce a řemesla představuje unikátní sváteční výstava na Chvalském zámku v Praze 9.

Reklama

V kuchyni voní čerstvě upečená vánočka, v kamnech praská dříví a stromeček zdobí ručně vyráběné ozdoby třeba z perníku nebo ze slámy. Takové Vánoce představuje výstava na Chvalském zámku v Praze 9. Tradiční Vánoce našich předků představuje expozice na Chvalském zámku v několika místnostech imitujících prostředí staročeské chalupy. Návštěvníci tak mohou nahlédnout do skromné domácnosti s dobovým vybavením. 

"Opravdu jsme chtěli představit domácnost se vším všudy včetně nábytku, nádobí, zdobení. Také bych ráda upozornila na betlém, který máme hned v první místnosti. Ten pochází z Orlickoústecka a je unikátní právě dobou, kdy byl vytvořen, někdy ke konci 19. století," řekla Růžena Beránková, ředitelka Chvalského zámku. 

Kromě samotného betlému si návštěvníci mohou prohlédnout i způsob, jak dřevěné výrobky vznikaly. A nejen ty. Výstava totiž představuje i další řemesla.

"Tehdy lidé byli opravdu šikovní, dokázali spoustu věcí sami, byli soběstační, pomáhali si navzájem ve vesnicích," řekla Růžena Beránková. 

"Je tady ukázka ševcovství, košíkářství, přadleny nebo řezbářský ponk," řekl Ondřej Sedláček, autor výstavy. 

V expozici z minulého století si návštěvníci mohou připomenout také tradice, a to jak ty známé, tak i ty, na které naše generace už možná zapomněla. Výstava Staročeské Vánoce bude na Chvalském zámku přístupná až do 6. ledna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu