• Načítám...
>

Praha převzala zodpovědnost za odškodnění

  • 8. ledna 2019,
  • 15:30,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Od pádu Trojské lávky v Praze uplynulo už více než rok a čtveřice zraněných stále nedostala odškodnění. Pojišťovna totiž čeká na závěry policie. Do věci se proto nyní vložilo hlavní město, které odmítá další prodlevu a poškozené chce odškodnit urychleně. První peníze by tak mohli od pojišťovny získat už koncem ledna.

Reklama

Ani po více než roce od zřícení lávky, která spojovala Císařský ostrov s Trójou, čtyři poškození nedostali plné odškodnění od pojišťovny. To by se ale nyní mohlo změnit. Do věci se totiž v prosinci minulého roku vložilo vedení hlavního města.

"V současné době dokončujeme dohodu s Kooperativou a doufám, že v lednu bude ta dohoda schválená oběma stranami a pak by mohla Kooperativa přistoupit k odškodňování obětí na základě těch doložených nároků," řekla Hana Marvanová, radní hl. m. Prahy.

Pražští kriminalisté stále vyšetřují, kdo je za pád Trojské lávky zodpovědný. Oběti by se tak měly dočkat odškodnění až po určení viníka. Tomu však Magistrát hlavního města chce předejít. A to i bez závěru vyšetřování. To, že v tomto případě město přebírá zodpovědnost, se ale nelíbí některým opozičním politikům.

"Já si osobně myslím, že systém pojištění - sui generis, že se do toho nemá zasahovat a znamená to i zvýhodnění určité skupiny obyvatel, protože jsou třeba lidé, kteří uklouzli na špatně udělaném chodníku a bylo jich třeba 10 a na ty se to nebude vztahovat? To je preferování jedné skupiny a to v tak závažné činnosti, jako je systém pojištění. Viděl bych to velmi negativně," řekl Bohuslav Svoboda, zastupitel hl. m. Prahy.

"Praha do toho vstupuje i na základě zákona, protože vlastník mostu ručí za splnění tohoto závazku správci komunikací. Praha bude na základě dohody s Kooperativou schopna zaručit, že to plnění z pojistky bude v pořádku. Hrazení samotné bude činit Kooperativa a já bych chtěla říct, že sama Kooperativa na základě jednání, které jsem vyvolala, tento postup navrhla," řekla Hana Marvanová.

Podle Hany Marvanové by pojišťovna mohla poškozeným vyplatit první peníze už koncem ledna. Vše ale nejdřív musí schválit zastupitelé. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu