• Načítám...
>

Novoroční ohňostroj v Praze budí emoce

  • 9. ledna 2019,
  • 14:41,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Reklama

Takto vypadal pražský Novoroční ohňostroj. Jako každý rok přilákal spousty příznivců. Zároveň se ale ani letos nevyhnul kritice. Zlobí se především pražští chovatelé zvířat a ochránci přírody. 

"Každý rok je to stresové období především pro ta zvířata, ale také pro nás, protože se vždy děsíme toho, kolik bude výjezdů, kolik se k nám dostane zvířat. Ta zranění jsou většinou velmi vážná," řekla Zuzana Pokorná, vedoucí ošetřovatelů Záchranné stanice Praha.

Labutě v záchranné stanici v Jinonicích měly štěstí a už brzy je tak záchranáři budou moci vypustit zpět do volné přírody. I tak ale nemají vyhráno. 

"Labutě jsou monogamní a vytvářejí trvalé páry. Dlouho jim trvá, než si najdou nového partnera. Někdy si ho už nenajdou vůbec," řekla Zuzana Pokorná.

Nyní to ale vypadá, že by se situace příští rok mohla změnit. 

"Slíbili jsme, že budeme koalicí změny. Jednou z těch změn, kterou chystáme, je změna způsobu těch oslav Nového roku. Jedna z možností je tichá varianta toho ohňostroje, případně něco moderního, např. světelnou show s drony," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Pro představu např. takto vypadala světelná show v Číně. O podívanou se tam ve vzduchu postaralo 1374 dronů. Realizaci podobné show v Praze ale mluvčí Úřadu pro civilní letectví vyloučil.

"V tuto chvíli můžeme říci, že podle pravidel nastavených v ČR by ten provoz bez bližších specifikací vypadal spíše jako nereálný z toho důvodu, že lokalita Prahy je zástavbou, potýkáme se tady se zakázaným prostorem, např. Pražský hrad, museli bychom posoudit létání dronů v noci, které je v tuto chvíli také zakázáno," řekl Vítězslav Hezký, tiskový mluvčí Úřadu pro civilní letectví.

A co si myslí samotní Pražané? 

anketa

A kritika se ozývá i z řad opozičních politiků. 

"Řekl bych, že by se hlavní město mělo starat o jiné věci než ohňostroj. Ohňostroj je historická věc, patří k Novému roku a Silvestru po desetiletí, staletí. Praha by daleko více uvítala, kdyby nová rada začala pracovat na okruhu a na dopravě v Praze," řekl Bohuslav Svoboda, zastupitel hl. m. Prahy.

"Úplně nerozumím těmto výtkám opozice. Předsedové opozičních klubů chodí na jednání rady, takže dobře ví, že např. mosty a lávky jsme řešili v prosinci a samozřejmě řešíme paralelně i otázky týkající se např. bydlení," řekl Zdeněk Hřib.

Podle primátora Zdeňka Hřiba by ale Novoroční ohňostroj v příštím roce neměl být pouze šetrnější ale také levnější. Ten letošní vyšel Prahu na 1,7 milionu korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu