• Načítám...
>

Technické muzeum ukazuje chemii kolem nás

  • 9. ledna 2019,
  • 15:55,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Národní technické muzeum v Praze se věnuje řadě odvětví. Jedním z nich je i chemie. V expozici nazvané Chemie kolem nás se dozvíte mnoho zajímavého. Součástí expozice jsou i laboratoře a dozvíte se i mnoho o významných českých chemicích a našich vynálezech. Třeba o kontaktních čočkách Otto Wichterleho.

Reklama

O tom, že chemie nejsou jen vzorečky a výpočty, ale že je všude okolo nás, vás přesvědčí stejnojmenná expozice v Národním technickém muzeu. 

"Úvod do expozice tvoří časová osa, což musí být, protože mám ráda, když se vymezí milníky v daném oboru, které posunuly ten obor dopředu. Poté následuje tady, podle toho vzorce chemie kolem nás, tématicky voda, vzduch, hygiena, potraviny," řekla Ivana Lorencová, vedoucí oddělení dějin techniky, autorka výstavy.

Návštěvníci si mohou během prohlídky vyzkoušet i řadu zajímavých věcí. 

"Mohou sami vyzkoušet třeba měření PH, co to vlastně je, že si mohou najít aditiva, která znají pod názvem 'éčka', že ne všechna jsou škodlivá. Mohou si dokonce podle svých svačin a seznamů najít, co tam vlastně mají," řekla Ivana Lorencová. 

V expozici najdete i zajímavosti o výrobě antibiotik nebo antivirotik. Na jejich objevení a vývoji má lví podíl i chemik Antonín Holý. Další část výstavy se věnuje materiálům a popisuje, jak se během let sklo, kovy nebo plasty vyvíjely a zkvalitňovaly.

"To znamená jak se vyráběly, upravovaly, co se z nich dělalo, jakým způsobem se užívají, proč se recyklují a jak, jak vypadají ty výrobky a jaké jsou ty následné problémy s jejich produkcí," řekla Ivana Lorencová. 

Na expozici navazuje i stálá výstava, která popisuje historii kontaktních čoček a představuje přínos českého vědce Otto Wichterleho.

"Jsou to přístroje, s kterými pracoval. Je tam kompletní linka na výrobu kontaktních čoček způsobem soustružení. Kontaktní čočky, které on vymyslel, vyráběl tehdy odstřeďováním. Známá je historka o tom, že je vyrobil doma na stroji, který měl sestavený ze stavebnice Merkur," řekla Ivana Lorencová.

V rámci odborných programů této expozice můžete navštívit i speciální laboratoře.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu