• Načítám...
>

Cenu PEN klubu dostala Daniela Fischerová

  • 9. ledna 2019,
  • 12:00,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

V rezidenci primátora se uskutečnilo předávání ceny Vlastní cestou, tu uděluje České centrum Mezinárodního PEN klubu za celoživotní dílo. Cenu pro letošní rok obdržela spisovatelka a dramatička Daniela Fischerová, Ta je veřejnosti známá i díky své tvorbě pro nejmenší.

Reklama

V každém lichém roce uděluje České centrum Mezinárodního PEN klubu speciální cenu. Tu si odnášejí spisovatel, který svým celoživotním dílem přispěl české literární nebo dramatické tvorbě. 

"Tato cena PEN klubu má to specifikum, že k jejímu udílení se neschází žádná odborná porota ale je plně v kompetenci výboru PEN klubu. To znamená, že se výbor, nás dvanáct, sejde, z několika návrhů vybereme, hlasujeme a potom to takto dopadne," řekl Jiří Dědeček, předseda PEN klubu. 

Letošním laureátem ceny se stala spisovatelka a dramatička paní Daniela Fischerová.

"Dělá mi to velkou radost, zároveň ale říkám, že nemá cenu to přeceňovat, protože všechny tyto ceny jsou konání lidské, to není nějaká zpráva z nebes o tom kdo je dobrý a kdo ne. Myslím, že nejlépe mi jdou 2 věci. Dětské knížky a rozhlasové hry. To je příšerně těžký žánr, protože tam se nemáte o co opřít, ani o žvanivost prózy, ani o všechny prostředky divadla a slovo si musí vystačit samo," řekla Daniela Fischerová, spisovatelka a dramatička. 

Pogratulovat čerstvé nositelce ceny PEN klubu přišla i radní Hana Třeštíková. 

"Město podpořilo předávání cen PEN klubu, protože si myslíme, že jejich aktivita je velice důležitá, že by město mělo podporovat kulturní projekty jako tento. Stále je potřeba upozorňovat, že svoboda projevu a svoboda slova je důležitá," řekla Hana Třeštíková, radní hl. m. Prahy.

Vítězka ceny PEN klubu Daniela Fischerová v současné době pracuje na nové divadelní hře pro dvě figury.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu