• Načítám...
>

Praha vybaví veřejné osvětlení QR kódy

  • 9. ledna 2019,
  • 16:00,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Praha má v plánu vybavit veřejná osvětlení QR kódy. Ke štítkům s čísly, kterými je osazeno na sto třicet tisíc městských lamp, tak přibude kód, který v sobě ponese další důležité informace. Pilotní projekt chce město rozjet už v první polovině tohoto roku.

Reklama

Pokud jste svědkem nebo dokonce účastníkem např. dopravní nehody, zavoláte na tísňovou linku 112 nebo kontaktujete jednotky záchranného systému. Na městském osvětlení budete mít v budoucnu k dispozici také QR kód, který prozradí jak vám, tak i záchranářům důležité informace. 

"Bude se to týkat doplnění informace o tzv. QR kódy, kdy jak občané, tak IZS si budou moci naskenovat daný QR kód a dostane k tomu podstatné informace, které budou potřebovat např. složky IZS právě k zásahu. Např. kde je umístěn nejbližší uzávěr plynu, kudy je vedeno rozpojení daného elektrického vedení právě k té dané lampě veřejného osvětlení," řekl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy. 

QR kódy tak doplní jedinečná čísla, kterými už je na 130 tisíc sloupů městského osvětlení vybaveno. Ta jednotkám ulehčují lokalizaci místa nehody, případně to, kde se volající nachází.

"Pokud osoba neví adresu, nezná tu ulici, neví kde se nachází, tak další náš dotaz nejčastěji směřuje právě na to číslo lampy, kdy my jsme schopni téměř na metr přesně určit, kde se ta osoba nachází," řekla Kateřina Suchánková, operační důstojník HZS hl. m. Prahy.

Poměrně často čísla lamp využívají také cizinci, kteří nevědí, kde se nachází a neznají názvy ulic. I proto se pilotní projekt rozběhne v centru města, kde se nachází nejvíce zahraničních turistů.

"V průběhu prvního pololetí letošního roku rozběhneme pilotní projekt, který by měl být umístěn právě v místech s četným výskytem nehod a osob, aby se to právě ověřilo do praxe. V průběhu dalších let by mělo postupně pokračovat další osazování daných lamp těmito kódy," řekl Jan Chabr. 

Město plánuje jednat se zástupci IZS o tom, jak správně projekt nastartovat, aby splnil účel. Prakticky pak dojde k výměně stávajících plechových štítků za větší, už vybavené novými kódy. V rámci celé Prahy by mělo být hotovo zhruba za 4 roky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu