• Načítám...
>

Motolská dětská pohotovost se proměnila

  • 11. ledna 2019,
  • 18:09,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Dětské oddělení pohotovosti motolské nemocnice se může těšit z nových úprav. Vesele vyzdobené stěny spojuje téma historické Prahy. Pozorný pozorovatel na nové výmalbě najde i řadu vtipných a nenápadných odkazů, které zabaví děti při čekání na ošetření.

Reklama

Hradčany, Karlův most nebo Staroměstskou radnici. To vše teď najdete v nové výmalbě dětské pohotovosti motolské nemocnice.

"My jsme oslovili s naší vrchní nadaci Zdeňky Žádníkové, se kterou jsme se zde nejdříve byli před 2 měsíci podívat jak vypadají ty prostory a jestli by s tím šlo něco udělat. Během těch 2 měsíců se nám podařilo toto," řekla Jitka Dissou, primářka oddělení urgentního příjmu dětí.

Právě nadace herečky Zdeňky Žádníkové již proměnila v motolské nemocnici několik dětských oddělení. 

"Ještě v listopadu tady visely různé dráty a ještě tu nebyly sádrokartony, takže v úzké spolupráci s Metrostavem jsme to uvedli do tohoto stavu. Jsou to speciální fasádní barvy, speciální lak, ty malby jsou ošetřené lakem tak, aby byly omyvatelné dezinfekčními roztoky. Zůstanou tady napořád, protože jsou ošetřeny opravdu takovým způsobem, aby měly trvanlivost," řekla Zdeňka Žádníková, herečka, předsedkyně správní rady NF.

Zdravotnický personál společně s výtvarníkem zvolil hlavní téma výmalby - Prahu.

"Toto je pohotovost. Děti tady čekají na ošetření třeba 2, 3, někdy i 4 hodiny. Takže paní primářka a paní vrchní vznesly, to byl jeden z prvních požadavků, aby tady bylo co nejvíce zajímavých věcí, na které si mohou ukázat, podívat se na ně, s rodiči si o tom popovídat. Tím se vlastně vyplní ten prostor toho čekání a dítě se trochu rozptýlí," řekl Libor Škrlík, výtvarník. 

A tak u Karlova mostu najdeme třeba Švejka, Spidermana, Doktora Mráčka nebo Chobotnice z II. patra. V nové výzdobě dětské pohotovosti nalezneme ale i znamení zvěrokruhu. Ty má na svědomí Barbora Sedláčková.

"Maluji už od 3 let. To jsem ale malovala ještě rukou. Od 6 let maluji pusou. Začalo mě to tak bavit, že se tomu věnuji. Namalovala jsem to podle své fantazie. Téma jsem ale měla zadané," řekla Barbora Sedláčková, výtvarnice. 

Herečka Zdeňka Žádníková je odhodlaná ve zkrášlování motolské nemocnice dále pokračovat. Na řadě jsou dětská chirurgie a neurologie.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu