• Načítám...
>

Kde najde domov Slovanská epopej?

  • 11. ledna 2019,
  • 18:17,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

O tom, kde definitivně Slovanská epopej skončí, zatím stále není jasno. Předchozí rada města i zastupitelstvo odsouhlasilo vybudování nové expozice v Lapidáriu na Výstavišti. Nové vedení v čele s radní pro kulturu Hanou Třeštíkovou se ale rozhodlo umístění přehodnotit. Jasno by mělo být do několika týdnů.

Reklama

Nejdříve Těšnov, pak Lapidárium na Výstavišti a teď možná přijde opět změna. I když se zdálo, že Muchova Slovanská epopej najde svůj nový domov v Praze 7, možná brzy bude opět všechno úplně jinak. 

"My intenzivně pracujeme na tom, abychom promysleli všechny varianty jak dočasného, tak stálého umístění Slovanské epopeje. Já jsem zřídila k tomu pracovní skupinu, která už dvakrát zasedla a teď v průběhu ledna bude zasedat potřetí," řekla Hana Třeštíková, radní hl. m. Prahy. 

Proti možnému záměru radní pro kulturu Hany Třeštíkové se postavil bývalý radní pro kulturu, předseda Výboru pro kulturu a zastupitel vládní koalice Jan Wolf.

"Já jsem přesvědčen, že místa, která byla vybrána předchozí radou a zastupitelstvem, tedy místo na Výstavišti v Holešovicích přímo u budovy Lapidária je vhodné a byl bych rád, aby už s definitivní platností bylo rozhodnuto o umístění Slovanské epopeje v podstatě navždy," řekl Jan Wolf, předseda Výboru pro kulturu ZHMP.

Náklady na rekonstrukci Lapidária a stavbu nových prostor pro epopej mají být 580 milionů korun. Podle Wolfa je nespornou výhodou to, že projekt je již připraven a má i stavební povolení. 

"Je to v části Prahy 7, která se dnes bere jako takové kulturně-společenské centrum. Je to na Výstavišti, kde by to Výstaviště vhodně doplnilo. Je to kousek od Veletržního paláce, Národní galerie. Myslím si, že je to úplně optimální místo," řekl Jan Wolf.

"My se od té varianty neodkloňujeme, musíme ale samozřejmě vyhodnotit všechna pro i proti, protože i tato varianta, byť se bývalému vedení radnice zdála nejschůdnější, podle nás má nějaké slabiny, které bychom rádi vyhodnotili a nějak se k nim postavili čelem," řekla Hana Třeštíková.

Podle radní by se o definitivním domově Slovanské epopeje mělo rozhodnout do konce ledna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu