• Načítám...
>

V expozici hornictví uvidíte i maketu dolu

  • 11. ledna 2019,
  • 18:32,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Do tajů důlní práce vás zavede expozice hornictví v Národním technickém muzeu. Ta ukazuje nástroje minulosti a nejmodernější stroje současnosti, díky kterým se nerostné bohatství dobývá. Součástí expozice je i unikátní skoro 400 metrů dlouhá štola.

Reklama

V expozici hornictví v Národním technickém muzeu uvidíte jak se dobývaly nerostné suroviny od paleolitu až po současnost. 

"Expozice je zaměřena především technicky na způsoby a nástroje dobývání nerostných surovin. Takže tady návštěvník uvidí všechny možné typy nástrojů, kterými se dříve dobývalo. A potom samozřejmě, v té modernější době, jsou to stroje, případně jejich součásti," řekl Martin Přibil, kurátor hornických sbírek.

V expozici si mimo jiné uvědomíte, že právě hornictví lidstvo doprovází od nepaměti.

"ČR patřila v hornictví k jedné z nejvyspělejších zemí v Evropě, co se techniky týká. I v současnosti, myslím, se tady dá z toho porozumět tomu, že to hornictví je na vysoké technické a inženýrské úrovni," řekl Martin Přibil.

Expozice samotná se nevěnuje důlním neštěstím. Neopomíjí ale třeba báňské záchranáře.

"Máme tady záchranářskou techniku, měřící přístroje na metan a podobně," řekl Martin Přibil. 

V rámci prohlídky můžete navštívit i uhelný a rudný důl. 

"Na expozici hornictví navazuje maketa uhelného a rudného dolu, kde jsou různá pracoviště a hornické činnosti jsou zde ztvárněny realističtějším způsobem," řekl Martin Přibil. 

Chodby důlní makety dosahují délky 370 metrů a jsou vybaveny originálními důlními svítidly a stroji, jak tomu bylo v 50. letech minulého století. I zdi jsou pokryty opravdovým uhlím. A tak si návštěvník připadá, jako by právě vstoupil do reálného dolu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu