• Načítám...
>

Počet psích mazlíčků v metropoli stoupá

  • 15. ledna 2019,
  • 18:04,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

V Praze žije v přepočtu na počet obyvatel více psů než ve většině ostatních evropských metropolí. Podle evidence magistrátu je jich v hlavním městě nahlášených 83 tisíc. S pořízením čtyřnohého mazlíčka se ale pojí také povinnosti. Mezi ty patří například pravidelné poplatky či povinné čipování.

Reklama

Arlette je fenka bullteriéra, která dělá svým novým majitelům radost už 4,5 měsíce. Nejen takovéto plemeno je ale u lidí v poslední době čím dál více oblíbené. Počet psích mazlíčků v metropoli stále stoupá. Magistrát jich má ve své evidenci 83 tisíc. Mezi nejoblíbenější plemena patří např. jorkšíři nebo kříženci.

anketa

Volný pohyb psů reguluje v metropoli vyhláška o ochraně zeleně, která zakazuje vstup se psem na některé pozemky. Zákaz se týká také dětských hřišť. Kromě toho, že musí majitelé zvířat dbát na to, kde psy z vodítka pouští, mají navíc i povinnost po zvířatech uklízet. A nejen to.

"Když si lidé pořídí psa v Praze, samozřejmě se s tím pojí určité povinnosti. První z nich je ta, že jakmile je pes starší 3 měsíců, musí ho přihlásit na příslušném úřadě MČ, samozřejmě i s poplatkem, který je v bytech 1500 Kč, pak 2250 Kč u každého dalšího psa. Co se týče rodinných domů, tak poplatek je snížen v MČ Praha 1 až 15 a Praha 17 na 600 Kč a 900 Kč u dalšího psa. V dalších MČ je ten poplatek 300 a 600 korun," řekl Tadeáš Provazník, tiskový mluvčí Magistrátu hl. m. Prahy.

Většina námi oslovených pejskařů považuje výši poplatku za přiměřenou. Mezi další povinnosti Pražanů, kteří si pořídí psa, pak také patří nechat svého mazlíčka očipovat či otetovat. Pro majitele je pak snazší po metropoli zvíře, které se zaběhne, najít.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu