• Načítám...
>

V Praze přibývá srážek tramvají s chodci

  • 15. ledna 2019,
  • 18:14,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

V hlavním městě přibývá nehod tramvají. Podle údajů Drážní inspekce byl jejich počet v uplynulém roce vůbec nejvyšší za posledních šest let. Nejčastěji šlo o havárie s auty. Mírně ale vzrostl také počet srážek pražských tramvají s chodci.

Reklama

Řidiči tramvají v Praze musí mít pevné nervy. Takto jim totiž denně před vozem proběhnou desítky lidí. Jedním z míst, kde se chodci kolejištěm vyloženě hemží je např. I.P. Pavlova. Podle odborníků by ale lidé neměli pohyb v pražském provozu podceňovat. Může totiž skončit tragicky.

"Za loňský rok na území hl. m. Prahy evidujeme 684 dopravních nehod s účastí chodce, což oproti roku předchozímu není nárůst, dokonce je to rozdíl pouze 2 dopravních nehod, nicméně se nám zvýšil trend úmrtí o 14 lidí oproti roku předešlému. Dnes počítáme s 31 mrtvými na území hl. m. Prahy v rámci silničního provozu. Z toho 25 je chodců. Když to vezmeme z hlediska příčin a účastníků, tak nejvíce je tam srážek s tramvají, to je 8 dopravních nehod, pak je tam 5 dopravních nehod, kdy došlo ke srážce s autobusem MHD," řekl Jiří Polomis, Krajský koordinátor BESIP pro hl. m. Prahy. 

Na vině je podle policistů téměř ve všech případech nepozornost. Chodci ji totiž často směřují spíše ke svým telefonům než ke sledování provozu.

"V prvé řadě se policie společně s BESIP snaží informovat občany o tom nebezpečí, které jim hrozí při cestě okolo tramvaje, při přecházení tramvajových kolejí a podobně," řekl Ondřej Penc, koordinátor prevence KŘP hl. m. Prahy.

A jak by se tedy chodci měli v pražském provozu chovat?

"Je to velmi jednoduché, není tam nic speciálního, nemusíme se nic zvlášť učit. Základem je pozornost. V dnešní uspěchané době se nevěnovat mobilnímu telefonu, věnovat se svému okolí. Přijdu, čekám, rozhlédnu se raději dvakrát nebo třikrát, než vstoupím do vozovky. To je základ, který pomůže všude. Pak samozřejmě respektování obecně platných pravidel, tzn. tramvaj má na přechodu pro chodce přednost a určitě respektovat světelná znamení," řekl Ondřej Penc.

A o osvětu se ve spolupráci s policií nestará pouze BESIP. Do preventivních akcí se zapojil už i Dopravní podnik hl. m. Prahy. Ten si od nich slibuje, že se počet tragických nehod sníží.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu