• Načítám...
>

Praha chce upravit dohodu s Pekingem

  • 15. ledna 2019,
  • 18:00,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Pražská vládní koalice chce upravit smlouvu o spolupráci mezi českou metropolí a Pekingem. Konkrétně se jedná o článek 3. Ten deklaruje uznávání politiku jedné Číny. Pražským radním vadí, že ostatní evropská města tento článek ve smlouvách s Pekingem o spolupráci nemají.

Reklama

Vedení hlavního města chce apolitické rovnocenné partnerství mezi Prahou a Pekingem založené na kulturní výměně. Proto chystá úpravu dohody o sesterských městech. 

"Vadí nám na ní článek 3, kde je uvedeno, že Praha uznává politiku jedné Číny. Myslím si, že do partnerské smlouvy mezi dvěma městy taková záležitost nepatří," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy. 

"Tento článek je nadbytečný. Já předpokládám, že se nám podaří, je-li na čínské straně chuť spolupracovat, smlouvu podepsat bez tohoto článku," řekl Jiří Pospíšil, předseda klubu zastupitelů. 

"Lidská práva jsou pro nás skutečně prioritou na tom nejvyšším místě. S Šanghají žádný takový článek ve smlouvě Praha nemá," řekl Jan Čižinský, předseda klubu zastupitelů. 

"Nějaká politická deklarace, ta tam vůbec nepatří, ostatní města jí nemají. To bylo Praze vnuceno, domnívám se, právě proto, aby ČR jaksi ukázala ten přístup před tím čínským prezidentem. Myslím, že to ani tehdy nemělo podporu Pražanů. Proto je správné, že se to bude revidovat," řekla Hana Marvanová, radní hl. m. Prahy. 

O změně příslušného článku 3 dohody mezi Prahou a Pekingem by měla rada hlasoval během ledna.

"V tom tisku pověříme Zdeňka Hřiba aby se do konce června setkal se zástupci Číny a diskutoval s nimi o vypuštění bodu 3, protože tento bod není ani v jiných dohodách, které má Peking např. s Washingtonem nebo s Kodaní," řekla Michaela Krausová, předsedkyně klubu zastupitelů.

Pokud se do konce června obě strany nedomluví na vypuštění článku 3, bude zastupitelstvu předložen návrh, ve kterém se bude hlasovat o vypovězení dohody mezi Prahou a Pekingem.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu