• Načítám...
>

Jan Palach má v Karolinu pamětní dlaždici

  • 16. ledna 2019,
  • 15:09,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Před 50 lety, 16. ledna roku 1969, se na Václavském náměstí upálil student Jan Palach. Vzpomínkové akce, které připomněly toto výročí, se konaly na řadě míst po celé Praze. Jedním z nich bylo i nádvoří Karolina.

Reklama

Univerzita Karlova si přesně 50 let od smrti Jana Palacha připomněla svého studenta. Na místě, kde stála jeho rakev, teď najdeme pamětní dlaždici.

"Je tam připomenuto jméno Jana Palacha, jsou tam data jeho narození, mučednické smrti, úmrtí a datum pohřbu," řekl Jan Royt, prorektor UK. 

Rozměry pamětní desky jsou symbolické, mají 69x69 centimetrů. 

"Čin Jana Palacha byl, dá se říci, tragickým výkřikem v období, kdy zhruba půl roku po okupaci sovětskými vojsky společnost začala upadat do letargie a Jan Palach cítil potřebu svým tragickým činem upozornit a snažil se probudit společnost," řekl Tomáš Zima, rektor UK. 

Celá deska váží 89 kilogramů, což je odkaz na rok 1989 a tzv. Palachům týden, kdy odstartovaly velké protesty proti totalitnímu režimu. 

"V roce 1989 se naplnil ten jeho odkaz, kdy opravdu z jiskry vzešel plamen," řekl Jan Royt. 

Pamětní dlaždice leží hned vedle sochy mistra Jana Husa.

"Jan Hus byl rektorem univerzity, Jan Palach studentem univerzity. Takže to je takové krásné spojení toho, kdy oba tvoří jeden celek, kterému jde o pravdu, poznání, svobodu poznání," řekl Jan Royt. 

V Karolinu si pak účastníci odhalení mohli prohlédnout výstavu relikvií a fotografií z pohřbu Jana Palacha.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu