• Načítám...
>

Jak postupovat při převozu příbuzného ZZS?

  • 17. ledna 2019,
  • 20:07,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Může se to stát každému. Vašemu blízkému se zhorší zdravotní stav a vy musíte zavolat zdravotní záchrannou službu. Někteří lidé však panikaří a po několika minutách volají do nemocnice, aby zjistili zdravotní stav blízké osoby. V těchto případech se ale vyplatí počkat a řídit se několika důležitými radami.

Reklama

Odvoz příbuzného zdravotní záchranou službou je pro členy rodiny velmi traumatizující a stresující. Hodně lidí ale propadne panice a hned v prvních minutách po odvozu pacienta volá do nemocnice. S překvapením zjistí, že mu nikdo informace neposkytne. Proto záchranáři radí, jak v těchto situacích nejlépe postupovat.

"V téhle fázi je opravdu nejlepší počkat, protože samozřejmě přijede záchranná služba, toho člověka vezmou do sanitky a záchranka hned neodjíždí. V té sanitce provádíme důležitá vyšetření, zavádíme např. kanylu, točíme EKG. Když je na tom člověk hůř, tak třeba pro něj sháníme intenzivní lůžko. Nějakou dobu to trvá. Takže ti lidé kolikrát vidí tu sanitku stát před domem a říkají si, proč už nejede do té nemocnice, ale opravdu je třeba toho člověka důkladně vyšetřit," Jana Poštová - tiskový mluvčí ZZS hl. m. Prahy

Přestože posádka záchranářského týmu většinou poskytuje důležité informace už na místě, během převozu může dojít ke změně. Proto by jste měli volat na linku 155 nebo 112 nejdříve hodinu po události.

"Ten zdravotní stav se může při transportu zhoršit a můžeme do nějakého specializovanějšího centra. Proto je možné, že potom ten člověk hledá pacienta v nějaké nemocnici, kterou mu řekli záchranáři, ale on je v jiné," Jana Poštová - tiskový mluvčí ZZS hl. m. Prahy

Pro získání informací, ve které nemocnici se pacient nachází, je potřeba znát jeho celé jméno a datum narození. V žádném případě vám zdravotní personál nesdělí po telefonu jeho zdravotní stav.

"Ohledně poskytování těch informací po telefonu to není jednoduché, vše podléhá povinné mlčenlivosti, nicméně chápeme i tu etickou rovinu. To znamená, že do které nemocnice jsme pacienta odvezli, to po telefonu příbuzným určitě sdělíme," Jana Poštová - tiskový mluvčí ZZS hl. m. Prahy

I zdravotnická záchranná služba průběžně vyhodnocuje kvalitu své činnosti. V případě, že jste byli nespokojeni, napište stížnost.

"Každá ta přijatá stížnost je zaevidována a důkladně prošetřována. K tomu se používají například hovory ze zdravotnického operačního střediska, veškerá zdravotnická dokumentace a samozřejmě dáváme prostor všem zúčastněným, aby se vyjádřili. S těmi lidmi se pak vede pohovor a i tomu pisateli vždy odpovíme," Jana Poštová - tiskový mluvčí ZZS hl. m. Prahy

Jen za loňský rok 2018 řešili pražští záchranáři zhruba 130 000 výjezdů. Více než 50 procent z nich se týkalo ošetření seniorů nebo invalidů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu