• Načítám...
>

J. Dušek připravuje "bzučivou" grotesku

  • 18. ledna 2019,
  • 14:38,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Sláva strojů a měst. Tak se jmenuje nová hra, kterou připravil režisér, herec a improvizátor Jaroslav Dušek v divadle Na Jezerce. Diváci se mohou těšit na neobvyklou inscenaci, která nabízí i notnou dávku improvizace. Děj je zavede do 20. let minulého století, kde se střetávají dva světy. Tedy moderna a pokrok a klidný život na vesnici. Jak probíhá taková zkouška natočil náš štáb.

Reklama

Dva američtí inženýři a německý novinář navštíví českého včelaře a snaží se z něho dostat cenné informace, které chtějí následně použít pro svůj pokus při klonování lidí. Takto začíná děj nové inscenace na motivy knihy Jaromíra Rašína s názvem Sláva strojů a měst, kterou si připravilo divadlo Na Jezerce.

"Američané samozřejmě zastávají ten technický vývoj, logiku, rozum, technologie, zvýšení produktivity práce, tvoření nového dělníka budoucnosti, který vznikne umělým oplodňováním, nebude muset spát, bude pracovat pořád, nebude jíst, energii přijme ze vzduchu, bude výkonný, vzdá se rodiny a individuálního života ve prospěch továrny. Za odměnu mu ta továrna všechno nabídne, tedy vypere, uklidí, uvaří, vychová děti. Je to taková zvláštní hezká vize takového sociálního inženýrství," řekl Jaroslav Dušek, herec, režisér. 

Všichni, kteří znají herce Jaroslava Duška, se mohou opět těšit na improvizovanou show, která se i přes to bude držet napsaného textu.

"Je to tak aktuální a dnešní, že se to skoro nechce věřit, že on to napsal před 90 lety. Takže se budeme držet toho textu, ale to dění okolo, ta výtvarná stránka a jak to bude Ondra hrát a jak budeme členit ten text, kdy budeme spolu tady určité pasáže textu opakovat, znovu rytmizovat, to přesně nevíme, jak se to bude vyvíjet," řekl Jaroslav Dušek. 

Představení nenabízí jen nestárnoucí text ale i zajímavé pojetí. Jaroslava Duška doprovází umělec Petr Nikl, který obrazově ztvárňuje život včel např. pomocí světel a stínohry. 

"Já dělám obrazce. Ovšem ty obrazce také mluví. Překládáte si je do slova, podobně jako slovo Jaroslava vidíte v obrazech. Mě zajímá, jak se to všechno bude tady prolínat. Měl bych tu dělat takový vesmír, včelstvo a přírodu," řekl Petr Nikl, herec. 

Celou inscenaci doprovází zvuky na didgeridoo a elektronická hudba. Ty tak společně vytváření jakousi mystickou až nadpozemskou atmosféru.

"Já jsem si připravil takové 2 polohy. Jedna je velice organická, používám australské didgeridoo jako takový archaismus, symbol té bezvěkosti. Ale pak ten nástroj proháním přes takový originální elektronický pedalboard. To je něco ve stylu syntezátoru. Ale ovládám to živě a vytvářím ten protipól," řekl Ondřej Smeykal, hudebník. 

Premiéra této hry je připravena na 24. ledna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu