• Načítám...
>

UPM slaví úspěch a má plán výstav na rok 2019

  • 22. ledna 2019,
  • 2:10,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Uměleckoprůmyslové muzeum chystá rok od jeho otevření po rozsáhlé rekonstrukci na rok 2019 zhruba sedm nových výstav. Pro velký zájem budou prodlouženy výstavy Hana Podolská - legenda české módy a Krásná jizba. Chystá se také vývoz českého umění do zahraničí nebo semináře, přednášky či dílny pro rodiny s dětmi.

Reklama

Je to něco málo přes rok, kdy se UPM plnohodnotně vrátilo na kulturní mapu. Zvětšení výstavních prostor a celková revitalizace historické budovy přinesly ovoce. Loňský rok muzeum navštívilo 100 tisíc návštěvníků, což je dvakrát více, než před opravou.

"Rok 2018 byl pro naše muzeum rozhodně úspěšný, ale myslím si, že akce a výstavy, které zde budeme realizovat, budou stejně tak zajímavé, protože zabírají široký fenomén všeho, co nás v současnosti zajímá," řekla Helena Koenigsmarková, ředitelka UPM.

"Ve výstavním programu historické budovy máme přibližně asi 6 - 7 významnějších akcí, ta první je výstava textilních tisků a mody firmy Lídy a Zika Ascherů," řekl Radim Vondráček, hlavní kurátor sbírek UPM.

Témata se dále budou dotýkat životního prostředí, současného designu, fotografie či módní tvorby. Právě toto téma bylo loňský rok velice oblíbené.

"My jsme rádi, že jsme mohli prodloužit obě dvě úspěšné výstavy, které začaly již v loňském roce a to jednak výstavu salonu Hany Podolské - ta je prodloužená až do poloviny května a rovněž výstava produkce krásné jizby, nejvýznamnější instituce moderního designu první republiky, je prodloužená asi o měsíc a půl, do začátku března," řekl Radim Vondráček.

České umění budou moci letos obdivovat lidé také v zahraničí, třeba v Japonsku nebo v Číně. Historická budova muzea prošla kompletní modernizací.

Hlavní vchod do muzea byl přemístěn na roh náměstí Jana Palacha, kde vznikla nová vstupní hala. Zároveň ale funguje původní hlavní vchod z ulice 17. listopadu.

Se vstupní halou sousedí muzejní obchod, příjemná restaurace a nově přístupná zahrada. Není tedy vůbec náhoda, že při předávání evropských cen za modernizaci v architektuře ve Varšavě získalo UPM první cenu za modernizaci historické budovy. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu