• Načítám...
>

Plavební dráha Vltavy bude hlubší

  • 22. ledna 2019,
  • 2:43,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Speciální stroje začaly prohlubovat koryto Vltavy. Cílem stavby je možnost nakládat lodě na vyšší ponor. Jedná se o další projekt komplexního zvýšení plavebních parametrů Vltavské vodní cesty z Mělníka do Prahy.

Reklama

V úseku mezi Mělníkem a pražským Radotínem bude vybudována souvislá plavební hloubka 2 a půl metru. Stavba je součástí komplexního projektu zvýšení parametrů vltavské vodní cesty a má zabezpečit hlubší ponory lodí.

"Cílem tohoto projektu je zkapacitnění vltavské vodní cesty, která je součástí transevropských dopravních koridorů pro nákladní dopravu, ale konkrétně u této stavby zvyšujeme využití kapacity lodí zhruba o 40 centimetrů, což představuje u většiny lodí zhruba kolem 350 tun navíc," řekl Lubomír Fojtů, ředitel Ředitelství vodních cest ČR.

Díky tomu se může přesunout část kamionové dopravy na lodě a tím snížit zatížení komunikací. Práce probíhají dálkově ovládaným podvodním dozerem, který shrnuje materiál ze dna řeky.

"Nejdříve se dává na novou úroveň na tu hloubku 52 - což je 22 + 30 cm marže a shrabe se podvodním dozerem ten sediment a poté se to nakládá pomocí nakládače na loď a odváží se to na skládku," řekl Vít Havel, projektant.

Celkově se počítá s vytěžením přibližně 130 tisíc metrů krychlových materiálu, který bude předán k recyklaci. V případě jeho další nevyužitelnosti skončí na skládce.

"Nejdříve se bude provádět říční část a potom je to v druhé části ještě 11 km plavební kanál, který se bude dělat po tomto prohloubení té říční části," řekl Lubomír Fojtů.

Projekt včetně rekonstrukce 10 mostů modernizace plavební komory Praha - Štvanice a dalších úprav na hlubší ponor bude dokončen v roce 2021. Celkové náklady se vyšplhají ke dvěma miliardám a kromě Evropské unie se na financování bude podílet Státní fond dopravní infrastruktury. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu