• Načítám...
>

Ministerstvo dopravy řešilo budoucnost přívozů

  • 22. ledna 2019,
  • 21:08,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

O další budoucnosti přívozů v Praze jednali zástupci společnosti Pražské Benátky s ministerstvem dopravy. Na programu bylo jednání o připravované novele zákona o vnitrozemské plavbě, která by mohla některým provozovatelům lodní dopravy způsobit komplikace.

Reklama

Ministerstvo dopravy se zabývalo novelou zákona o vnitrozemské vodní dopravě. Ta má do našich zákonů převést evropské směrnice, na základě kterých mají být i převozní lodě vybaveny monitorovacím zařízením, které by se na palubu ale nevešlo. To by podle loďařů bylo pro přívozy zcela likvidační. Po předchozím jednáním s hospodářským výborem předložilo ministerstvo vlastní pozměňovací návrh. 

Místopředseda poslaneckého klubu PČR, Jan Bauer, uvedl: "My jsme tento návrh dostali a v tuto dobu ho studujeme, nejsem si jist, jestli vyhoví českým převozníkům ať už pražským, nebo jihočeským, nebo kdykoli jinde na českých řekách. Poté, co tento návrh vyhodnotíme, což bude v nejbližších dnech, se rozhodneme. Jedna varianta je, že já v rámci druhého čtení načtu ty dva pozměňující návrhy, které vyhovují hlavně převozníkům. Pokud se domluvíme, že ten návrh z ministerstva dopravy je vyhovující, tak se připojíme k tomuto návrhu."

Provozovatelé převozních lodí ale zdaleka nemají vyhráno, usilují o specifické kategorie lodí, do které by přívozy spadaly.

Zdeněk Bergman, ředitel společnosti Pražské Benátky, uvedl: "Pořád jsme nebyli vyslyšeni a pochopeni, z hlediska umístění převozních lodí, jako specifické kategorie lodi, a to si myslím, že je ještě na další jednání. Rozhodně bych ale chtěl v tuto chvíli říct, že jsem vděčen jak ministerstvu dopravy, v čele tedy náměstku Němcovi, také generální ředitelce státní plavební správy, paní Němcové, že oba dva nám vyšli vstříc a celá věc se řeší, doufám, že ke spokojenosti všech stran." 

Pozměňovací návrh ministra dopravy bude na svém zasedání projednávat hospodářský výbor, poté se jím bude zabývat poslanecká sněmovna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu