• Načítám...
>

Praha vyčlenila na investice 19,4 miliardy korun

  • 11. února 2019,
  • 23:42,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Vedení města letos vydá na investice 19,4 miliardy korun. Dnes to oznámili pražští radní. Nejvíce peněz poputuje do oblasti dopravy. A to 5,7 miliardy korun. Záměr ještě musí schválit zastupitelstvo.

Reklama

Vedení metropole už má definitivně jasno v tom, do čeho a kolik chce v letošním roce investovat. Peníze na nové projekty schválili na pondělním jednání pražští radní. 

"Já bych rád uvedl, že na investice rada alokovala částku přes 19 miliard korun, což je v novodobé historii těch schválených pražských rozpočtů nejvyšší částka," řekl Pavel Vyhnánek, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Z celkové sumy poputuje letos nejvyšší částka na dopravu, a to 5,7 miliardy korun.

"Budeme investovat do rozvoje dopravy v Praze, tedy např. do oprav Štěrboholské spojky ale i dalších staveb v Praze," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy. 

"Je to zcela určitě metro D, tam jde přes 400 milionů korun. Jsou to výkupy pozemků pro stavbu pražského okruhu mezi dálnicí D1 a D11. Jsou to investice do bezbariérovosti v MHD," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Vedení města původně počítalo s tím, že na investice vyčlení méně, a to něco málo přes 18 miliard korun. Částku se ale nakonec politikům podařilo navýšit díky úsporám. 

"V oblasti běžných výdajů jsme snížili rozpočet o 1,2 miliardy korun a o to jsme navýšili právě ten investiční rozpočet, abychom peníze města investovali do jeho budoucnosti," řekl Pavel Vyhnánek.

"My jsme se zasloužili o to, že oni dnes ten rozpočet snižují, protože my jsme už v prosinci při představování rozpočtu předložili tzv. protinávrh. Oni drží ten rekord, že nejvíce zvýšili běžné výdaje, což jsme samozřejmě kritizovali a navrhli jsme snížení těch běžných výdajů o 1,7 miliardy korun. Dnes, to snížení o 1,2 miliardy korun, je vlastně součást toho návrhu, který my jsme předložili, tedy bylo to možné už vidět na tom zastupitelstvu," řekl Tomáš Portlík, zastupitel hl. m. Prahy. 

Investiční rozpočet na rok 2019 počítá také s částkou 1,4 miliardy korun na školství. Dále pak poputuje 610 milionů do zdravotnictví a 557 milionů korun je vyčleněno na kulturu a cestovní ruch. Vše musí ale ještě schválit zastupitelstvo.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu