• Načítám...
>

Hlávkův most slaví 107 let

  • 12. února 2019,
  • 0:03,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Hlávkův most slaví 107 let od svého vzniku. Jedná se o jeden z prvních betonových mostů v metropoli vůbec. Málokdo ale ví, že ve skutečnosti se jedná o soumostí. Více o jeho historii i současnosti už ale v následující reportáži.

Reklama

Hlávkův most, který spojuje Holešovice s Karlínem, slaví výročí. Od jeho vzniku letos uplynulo už 107 let. Most pojmenovaný po českém architektu Josefu Hlávkovi byl otevřen 6. února v roce 1912 a stal se tak dvanáctým pražským mostem. Jde navíc o jeden z prvních betonových mostů v Praze.

"Hlávkův most je vlastně soumostí. Je tvořeno čtyřmi částmi. První část se nachází na Nábřeží Kapitána Jaroše, to jsou prosté prefabrikované nosníky. Dále nad řekou jsou to tzv. trojkloubové oblouky, tedy oblouky, které mají v patách a ve vrcholu kloub. Další část je na ostrově Štvanice, to jsou zase vetknuté oblouky. Nakonec je potom trámový most přes plavební kanál," řekl Martin Krejcar, místopředseda Unie mostařů.

Hlávkův most sloužil v minulosti jako hlavní dopravní tepna na holešovická jatka. V průběhu let byl ale rozšířen až do nynější podoby a stal se také součástí Severojižní magistrály. TSK k výročí Hlávkova mostu vyrobila speciální vizualizaci. Ta ukazuje výstavbu celého soumostí v průběhu let. 

"Animace byla vytvořena z toho důvodu, že spousta lidí si vůbec neuvědomuje, že se jedná o soumostí několika mostů. Je to hned 7 mostů," řekla Barbora Lišková, tisková mluvčí TSK hl. m. Prahy. 

V současnosti TSK Hlávkům most podrobně zkoumá.

"Na mostě, protože je historicky chráněn a plánujeme zde rekonstrukci, probíhá kompletní diagnostika. My jsme část diagnostiky směřovali již na rok 2017, nyní se to stane součástí té komplexní diagnostiky. Bylo to ale zejména měření kritických bodů toho mostu, což jsou ty železobetonové desky, které spojují starý a nový most," řekla Barbora Lišková.

Diagnostika má odhalit především technický stav této chráněné památky. A to především proto, aby se co nejdříve mohlo začít s opravami.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu