• Načítám...
>

V muzeu se můžete kochat knoflíkovou krásou

  • 12. února 2019,
  • 0:37,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

250 let historie výroby uniformních knoflíků popisuje výstava firmy Tyssa. Ta ukazuje knoflíky bezpečnostních sborů od četníků až po současnost.

Reklama

Muzeum Policie ČR hostí výstavu Knoflíková krása. Ta poukazuje na výrobu uniformních knoflíků. 

"Výstava firmy Tyssa, která má 250 let tradici a která, jak oni říkají, vyráběla knoflíky už pro Napoleona. Tam můžete nalézt spousty knoflíků nejen pro bezpečnostní sbory ale i pro hasiče, soukromou výrobu, filigránové knoflíky," řekl Radek Galaš, vedoucí správy sbírek MPČR. 

Výroba takových ozdobných knoflíků není vůbec jednoduchá. Např. pro vznik jednoho filigránového knoflíku musíte udělat až 18 různých úkonů.

"Ten knoflík je složen z několika dílů, ať už je to očko, podklad, vršek knoflíku. Ovšem filigránové knoflíky jsou prosekávané, uvnitř mají barevná sklíčka, takže toto vše je potřeba vyrazit, vypouknout, vyleštit, vyčistit, prorazit, dát tam to sklíčko, sevřít to a udělat knoflík tak, aby se dal přišít," řekl Radek Galaš.

Firma Tyssa vyráběla knoflíky už pro četnictvo, pak i pro Sbor národní bezpečnosti a vyrábí je dodnes. Každý takový knoflík je ve své podstatě uměleckým dílem.

"Dnes ty kovové knoflíky v podstatě najdete na společenských stejnokrojích Policie ČR. Na běžném služebním už je moc nenajdete, protože to už je věc funkční. Ale knoflík na společenském stejnokroji dnes dostal ještě další význam. Vrátili jsme se zpátky k tomu, že důstojníci mají vše ve zlatě tak, jak to má být, mužstvo to má vše ve stříbře," řekl Radek Galaš.

Knoflík tak dnes plní reprezentativní funkci. Už na knoflíku tak musí být vidět, kdo je jeho nositel. Výstavu Knoflíková krása můžete vidět v Muzeum Policie ČR až do konce srpna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu