• Načítám...
>

Linka 112 v Praze odbaví 1000 hovorů denně

  • 12. února 2019,
  • 17:34,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

11. únor je každoročně evropským dnem linky 112. Při této příležitosti jsme s naší kamerou navštívili operační středisko v Modřanech, abychom poznali tváře těch, kteří pomáhají.

Reklama

Kateřina Suchánská je operační důstojník tísňové linky 112. Ve své práci se, kromě 12 hodinových směn, musí vypořádat hlavně se stresem.

"Práce toho operátora je hodně pestrá, hodně náročná," řekla Kateřina Suchánská, operační důstojník, HZS hl. m. Prahy. 

Linka 112 je u nás v ostrém provozu od roku 2004. Na krajském operačním středisku v Modřanech denně přijmou zhruba 1000 hovorů na tuto linku.

"Tísňová linka 112 má několik výhod. Na 112 se dovoláte bez sim karty, bez kreditu a pokud je na místě signál alespoň jednoho mobilního operátora. Další velkou výhodou linky 112 je jazyková vybavenost operátorů," řekla Kateřina Suchánská. 

Právě jazyková vybavenost operátorů je velkou předností linky. Proto na ní volá mnoho cizinců. 

"My garantujeme odbavení hovoru v anglickém a německém jazyce, nicméně operátoři umí hovořit i dalšími jazyky, např. ruština, polština nebo francouzština. Nápory těch cizojazyčných hovorů jsou zejména v noci, víkendové noční, prázdniny, vytížené dny jako třeba Silvestr," řekla Kateřina Suchánská. 

11. únor je evropským dnem linky 112. A tak jsme se i my zeptali Pražanů, jestli ví, v jakých případech tuto linku volat. 

anketa

Linka 112 je celoevropská a funguje pro všechny záchranné složky, na rozdíl od našich národních čísel 150, 155 a 158. 

"Pokud volající ví, jaké telefonní číslo volat, ví kde se nachází a ví, jakou složku na místo potřebuje, tak samozřejmě doporučujeme volat přímo ta národní čísla," řekla Kateřina Suchánská.

Pokud nevíte, jestli volat hasiče, záchranku nebo policii, linka 112 za vás vše vyřeší.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu