• Načítám...
>

V pražské zoo se zvířata nenudí

  • 12. února 2019,
  • 18:29,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

I zvířata v pražské Zoologické zahradě si chtějí hrát. Volnočasové aktivity pro ně připravují chovatelé v rámci takzvaného enrichmentu, který je dnes součástí každé moderní zoo. Co si pod tímto pojmem konkrétně představit? Podívejte se na následující reportáž.

Reklama

Enrichment. To je slovo, které v letošní sezóně v pražské zoo uslyšíte často. Označuje obohacování prostředí zvířat o nové vjemy a hrací prvky.

"Cílem je evokovat v nich jejich přirozené chování. Zvířata v přírodě stráví spoustu času hledáním a zpracováváním potravy. Tady je pro ně vše dostupné, nemusí si bránit své teritorium, takže poskytováním různých typů enrichmentu se snažíme jim vyplnit ten volný prostor, volný čas," řekla Markéta Lavická, specialistka na enrichment.

"My to děláme dlouhodobě, že zvířatům obohacujeme život. Teď ale chceme to obohacování ještě rozvíjet dále, upozornit na ně návštěvníky zoo, kteří se budou moci účastnit některých provádění toho enrichmentu, kdy se zvířatům dávají různé hračky a podobně," řekl Miroslav Bobek, ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy.

Letošní programová sezóna v pražské zoo tak bude plná zajímavých ukázek enrichmentových prvků. S plováky, hadicemi nebo míči tak uvidíte lachtany, orangutany, lední medvědy a další. 

"Vydry, které dostaly bambusový vor, takže je to zase nějaký nový prvek, který tam nemají stále. Chovatelé jim tam někdy vor dají, někdy ho vyndají, někdy jim na něj třeba dají rybu, aby to pro ně bylo zajímavější. Vydry na ten vor různě lezou, pohybují s ním, podplouvají ho," řekla Markéta Lavická. 

"Hlavní město do zoo investuje nemalé peníze do výstavby nových pavilonů a úpravy těch stávajících. V letošním roce by to mělo být až 170 milionů korun. Pavilony stavíme tak, a snažíme se investovat peníze do zoo, aby se zvířata tady cítila co nejlépe a aby byla šťastnější," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

V pražské zoo by tak letos měli dokončit australskou expozici a začít stavět nový pavilon goril.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu