• Načítám...
>

Praha uspoří na energiích

  • 14. února 2019,
  • 16:10,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Praha získala za projekt snižující energetickou náročnost budov a dosahování energetických úspor druhou cenu. Soutěž pořádá Asociace poskytovatelů energetických služeb. Díky projektu Praha ve vybraných budovách ušetří nejméně 11 procent energií.

Reklama

Snížení spotřeby elektřiny, plynu, tepla a vody ve vybraný objektech, a to nejméně o 11% díky tzv. metodě EPC, kterou rozjíždí Operátor ICT.

"EPC je zkratka anglického výrazu Energy Performance Contracting. Jedná se o komplexní službu, která zahrnuje analýzu projektu úsporných opatření, jejich realizaci a také jeho financování. To financování probíhá tou společností, která zakázku vyhraje. Ta společnost sama ve své nabídce definuje garantované úspory," řekl Jiří Peterka, projektový manažer Smart Prague. 

Projekt je prozatím v pilotní fázi a týká se 6 budov. Obecního domu, Výstaviště, sídla TSK, Ředitelství Městské policie v Opletalově ulici, Olivově léčebně v Říčanech a aquaparku Šutka. 

"V rámci tohoto projektu dojde k úspoře 7,2 milionu korun za rok. Ještě ke všemu jsou úspory garantovány na období 12 let, tedy když vynásobíme tu částku, jsou to obrovské úspory," řekl Vladimír Antonín Bláha, tiskový mluvčí, Operátor ICT.

"Teď dodavatel vyhrál zakázku, realizuje projektovou dokumentaci a následně v devátém měsíci tohoto roku půjde projekt do realizace, kdy už budou generovány úspory. Největší úsporu realizujeme v aquacentru Šutka, kde instalujeme inovativní technologii, která spočívá v přečištění bazénové vody. Tato technologie bude generovat až jednu třetinu úspor oproti současnému stavu na vodě," řekl Jiří Peterka.

V administrativních centrech zase dochází k výměně světelných zdrojů za úspornější LED zdroje. Za tento projekt dostalo hlavní město cenu soutěže pořádané Asociací poskytovatelů energetických služeb.

"Projekt je v pilotní fázi, která bude probíhat 2 roky. Následně dojde k vyhodnocování a celý ten horizont projektu je 12 let. My si po dvouletém vyhodnocení řekneme, na jaké další objekty a bylo by samozřejmě ideální pokračovat, protože úspory, které tato metoda generuje, jsou opravdu velké a pro hlavní město určitě zajímavé," řekl Vladimír Antonín Bláha.

Praha má i díky podobným projektům potenciál stát se lídrem v oblasti udržitelné energetiky a inteligentních veřejných budov.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu