• Načítám...
>

Asistenti jsou pro handicapované důležití

  • 14. února 2019,
  • 12:21,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Pro handicapované jsou osobní asistenti velmi důležitou součástí jejich života. Stát se jím může každý, kdo splní dané podmínky a má chuť pomáhat. Asistence nemusí být časově náročná, pomáhat handicapovaným můžete i pár hodin v měsíčně.

Reklama

Organizace Asistence pomáhá handicapovaným již od roku 1995. Zaměřuje se nejen na pomoc s hledáním zaměstnání a bydlení ale zejména na osobní asistenci. 

"My máme placené asistenty a dobrovolníky. V podstatě dělají to samé. Liší se to v tom, že placení asistenti pomáhají lidem vstát, pomáhají jim se všemi běžnými denními činnostmi v rozsahu alespoň 20 hodin měsíčně. Dobrovolníci jsou určení na volnočasové aktivity, tedy chodí na výlety, do kina, na zájmové aktivity lidí s postižením. Může to ten člověk dělat třeba i dvakrát měsíčně, o víkendu, při práci," řekl Erik Čipera, ředitel Asistence. 

Asistentem, ať už placeným nebo dobrovolným, se může stát kdokoliv starší 18 let. Stačí splňovat daná kritéria a projít úvodním školením.

"Musí mít zájem o tu práci, musí ho to bavit a musí chtít pomáhat lidem s postižením. Také musí mít čistý trestný rejstřík. Potom, když projde úvodním pohovorem, má několikahodinový zácvik a během toho se naučí manipulovat s vozíkem, se zvedákem, naučí se základy komunikace s tím člověkem a pak teprve může začít asistovat," řekl Štěpán Lohr, ředitel PR Asistence.

V případě dobrovolníků je doba zácviku kratší. Noví zájemci o asistování se mohou přihlásit přes webové stránky organizace Asistence.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu