• Načítám...
>

Budoucnost Dominikánského dvora je nejistá

  • 15. února 2019,
  • 10:58,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Dominikánský dvůr převezme Magistrát hlavního města Prahy. Tak zní rozhodnutí radnice Prahy 4. Tato barokní památka dlouhá léta chátrá a pro městskou část je její rekonstrukce finančně nákladná. O další budoucnosti této budovy proto rozhodnou pražští radní.

Reklama

Radnice Prahy 4 chce, aby od ní magistrát převzal do správy Dominikánský dvůr v Braníku. Rozhodli o tom zastupitelé městské části. Důvodem je nedostatek financí na opravu této barokní památky, která v minulosti sloužila pro průmyslové účely.

"Byly tam experimenty v užívání, jako snaha přestavět to na minipivovar a další věci, ale nebylo to utáhnutelné ani tím soukromým investorem, takže teď jsme se dohodli s hlavním městem Prahou, že bychom si ten objekt nechali tzv. odsvěřit to znamená, že bychom ho převedli do vlastnictví hlavního města Prahy a oni by ho podobně, jako se jim to povedlo se Šlechtovou restaurací ve Stromovce, uvedli do provozuschopného stavu," řekl Petr Štěpánek, starosta MČ Praha 4.

Jednou z variant pro využití areálu je vybudování školského zařízení. Ve dvoře by v budoucnu mohla sídlit Waldorfská škola.Obyvatelé Prahy 4 by ale v těchto prostorách raději viděli kulturní centrum.

anketa

Ještě před tím musí ale Dominikánský dvůr projít kompletní rekonstrukcí. Jeho současný stav neumožňuje začít s okamžitým využíváním areálu.

"Ta budova, už když jsme jí získali, byla ve velmi špatném stavu, je tam nová střecha, takže do ní neteče, takže ta budova nechátrá v tom smyslu, že by byla ničená, ale není obyvatelná a je potřeba jí opravit," řekl Petr Štěpánek.

Odhadovaná cena oprav se pohybuje mezi 150 až 250 miliony korun. Náklady budou záviset mimo jiné na požadavcích památkářů. O rekonstrukci a dalším osudu Dominikánského dvora by měl rozhodnout Magistrát hlavního města Prahy. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu