• Načítám...
>

Říše loutek prochází rekonstrukcí

  • 15. února 2019,
  • 18:43,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Divadlo Říše loutek prochází rekonstrukcí. Po jejím skončení se mohou diváci opět těšit na pravidelná víkendová představení a také jednu zcela novou hru. Prostor v ní dostanou také mladí herci, kteří se v divadle učí.

Reklama

Říše loutek patří mezi jedno z nejstarších pražských loutkových divadel. Založeno bylo v září roku 1920 a v současné době sídlí v budově Městské knihovny v Praze 1, kde byly prostory vybudované speciálně pro loutkovou scénu.

"První představení se hrálo 26. září 1920. Nesídlili jsme ale tady v Městské knihovně. Divadlo bylo založeno na Letné v Bubenči ve zrušené školní kapli. Druhý takový významný rok je rok 1928, kdy jsme se přestěhovali sem do tohoto divadla, ve kterém působíme do dnes," řekl Jan Novák, archivář divadla Říše loutek.

V loňském roce prošel divadelní sál rekonstrukcí. Ta probíhá i v současné době, kdy se pracuje na vstupních prostorách. 

"Teoreticky by se to mělo vrátit do původní podoby. Nemůžeme dělat nové věci, protože ten sál je památkově chráněn, i to foyer, takže to bude vše zrekonstruované podle původního plánu," řekla Žofie Janatová, předsedkyně divadla Říše loutek.

Divadlo bude znovu otevřené 16. března a pro své návštěvníky si připravilo novou hru. Ta se zařadí do stálého repertoáru 14 her, které tu jsou k vidění.

"Jmenuje se to Jezečci a je to pohádka pro ty nejmenší o celé ježčí rodině. Měli by v tom především účinkovat naši mladí členové divadla. I z dětského souboru by tam některé děti měly přejít," řekla Žofie Janatová. 

Říše loutek hraje vždy od října do dubna každou sobotu a neděli. Začátky představení jsou vždy ve 14:00 a 16:00.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu