• Načítám...
>

Použití defibrilátoru může zachránit život

  • 15. února 2019,
  • 20:47,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Když někomu selže krevní oběh a zkolabuje na ulici nebo třeba v práci, může mu pomoci automatizovaný externí defibrilátor. Kromě sanitek je mají ve výbavě například některé vozy městské i státní policie či hasiči Dopravního podniku.

Reklama

Při náhlé srdeční příhodě rozhoduje každá minuta. I proto se do naší metropole stále častěji umisťují defibrilátory. To jsou přístroje, které při náhlé srdeční zástavě dokáží připojenými elektrodami vyhodnotit srdeční aktivitu a pomoci s oživováním.

"Pakliže vyhodnotí, že by bylo výhodné elektrickým výbojem srovnat ten chaotický děj v tom srdci, tak podá elektrický výboj a je tady teoretická možnost, že se ten rytmus srdce spraví, jako kdyby se to srdce vyresetovalo a začne fungovat tak, jak má a nebo zjistí, že tam žádný pohyb není a bude navádět toho zachránce, aby začal manuálně provádět nepřímou srdeční masáž," řekl Michal Petržela, lektor Life Rescue.

Defibrilátory nově nakoupila na své fakulty například Česká zemědělská univerzita. Ta také pravidelně pořádá školení první pomoci přibližně pětiny zaměstnanců a studentů.

"ČZU nakoupila 9 defibrilátorů, je to v rámci projektu, který inicioval náš pan rektor profesor Petr Sklenička z důvodu lepšího zabezpečení studentů i zaměstnanců širšího okolí v rámci areálu univerzity. V areálu univerzity se nachází 8 defibrilátorů, každá fakulta má svůj vlastní veřejně přístupný a jeden defibrilátor je na Institutu vzdělávání a poradenství v Malé Chuchli," řekl Vít Kluger, pracovník odboru bezpečnosti ČZU.

Přístroji jsou vybavené také hlídky pražské Městské policie. Ty jsou mnohdy na místě události dříve než záchranná služba a díky defibrilátoru tak mohou začít se záchranou lidského života ještě před příjezdem lékaře.

"Služební vozidla pražské Městské policie zajišťující tísňovou linku 156 jsou vybaveny externími defibrilátory, strážníci tak ve společném projektu se záchranou službou First responder pomáhají zvyšovat šanci resuscitovaným na přežití," řekla Irena Seifertová, tisková mluvčí Městské policie hl. m. Prahy.

Defibrilátory jsou také umístěné ve většině nákupních center a sportovišť. Přístroj je postavený tak, aby i člověk, který jej vidí poprvé, mohl pomocí zvukových či obrazových pokynů poskytnout první pomoc. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu