• Načítám...
>

Protipovodňová opatření nejsou dostačující

  • 15. února 2019,
  • 22:18,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Ani 6 let po povodních nejsou protipovodňová opatření na říčce Rokytce v Praze stále dostačující. I přes to, že se na toku nachází několik zařízení, které slouží k regulaci toku a odčerpávání vody, pokud by se opakovaly povodně z roku 2013, byly by tyto prostředky nedostačující. Magistrát hlavního města Prahy proto připravuje projekt navýšení kapacity čerpací stanice, která by v případě nutnosti přebytečnou vodu odsávala.

Reklama

Po záplavách v roce 2002 bylo v okolí řeky Rokytky vybudováno několik protipovodňových opatření. Ta mají před velkou vodou chránit zejména obyvatele Libně, kteří jsou povodněmi často zasaženi.

"První z nich jsou přírodní, kdy jsou v okolí meandry, které mají rozlivové území, to dává čas městským částem k tomu, aby se připravily na protipovodňová opatření. Druhá jsou tzv. vzpěrná vrata, která brání průtoku vody a jsou na dvou místech Rokytky. Třetí z nich je čerpací stanice, která dokáže odčerpat vodu do Vltavy," řekl Tadeáš Provazník, tiskový mluvčí Magistrátu hl. m. Prahy.

Tato opatření jsou ale podle vedení Prahy 8 zcela nedostačující.

"Na základě vyhodnocení povodní po roce 2013 se ukázalo, že kapacita čerpací stanice na vodním díle Rokytka více jak jednonásobně převýšila ten tok Rokytky samotné, tudíž regulovat tok Rokytky nebylo možné, zároveň vodní dílo ochránilo obyvatele od Vltavy. Vrata musela být zavřena, protože v tu chvíli Vltava byla v takové výšce, že by nám tlačila Rokytku zpět sem do Libně, což by napáchalo mnohem větší škody," řekl David Straka, vedoucí oddělení bezpečnosti MČ Praha 8.

Magistrát hlavního města Prahy ve spolupráci s osmou Městskou částí proto připravuje projekt navýšení výkonu čerpadel, která by v případě nutnosti přebytečnou vodu odsávala.

"V tuto chvíli máme v plánu rozšířit čerpací stanici tak, aby zvládla průtok vody o rychlosti až 40 m3 za vteřinu," řekl Tadeáš Provazník.

Tento projekt prošel úspěšně územním řízením a má platné územní rozhodnutí. V současné době probíhá příprava projektové dokumentace pro stavební řízení k rozšíření čerpací stanice. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu