• Načítám...
>

V Praze proběhl festival dechové hudby

  • 15. února 2019,
  • 22:48,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

V metropoli se uskutečnil 21. ročník Mezinárodního festivalu dechových hudeb Praha. Konal se v kongresovém sále hotelu Pyramida a představili se na něm orchestry z Česka, Švédska, Itálie, Polska nebo třeba Maďarska.

Reklama

Je páteční podvečer a v Kongresovém sále Hotelu Pyramida se pilně trénuje. Dechové orchestry ještě dolaďují finální formu. Představí se totiž na zahajovacím koncertu 21. ročníku Mezinárodního festivalu dechových hudeb Praha 2019. Letos se přijelo ukázat na jedenáct dechových uskupení z celé Evropy.

"Máme samozřejmě orchestry z České republiky a pak máme orchestry z Itálie, Maďarska, Německa, Švédska, Polska a Rakouska. Je vypsaná povinná skladba, která odpovídá úrovni toho orchestru a ta povinná skladba je vždy od českého autora," řekla Ivana Vejvodová, ředitelka festivalu.

Výkony hodnotila odborná porota, která byla složena z kapacit ve svém oboru. Členové hodnotili technické provedení skladeb, přednes a celkový dojem z vystoupení. České hudební celky letos reprezentoval Národní dechový orchestr z Přelouče.

"Hrajeme tady už podruhé na závěrečném večeru, nejsme v soutěžním programu jako ostatní orchestry, ale jako národní dechový symfonický orchestr máme tady už podruhé na závěrečném večeru program a jako Národní dechový symfonický orchestr jsme si připravili hlavně českou tvorbu, ale máme i moderní, například Symphonic Movement," řekl Jan Pátek, člen Národního dechového orchestru.

"Jak dlouho jste se na festival připravovali?"

"Připravovali jsme se na dva víkendy, měli jsme soustředění, kde jsme se všichni sešli v Přelouči ve zkušebně a připravil nás Václav Blahunek jako dirigent Hradní stráže a Policie České republiky," řekl Jan Pátek.

Festival dechové hudby se koná každoročně v únoru, jednou za dva roky tuto akci doplňuje ještě mezinárodní soutěž, která probíhá v červnu v Ostravě. Té se účastní největší dechová uskupení z České republiky i zahraničí. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu