• Načítám...
>

Vedení Prahy čeká na seznam vládních budov

  • 18. února 2019,
  • 19:12,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových do konce února dodá kompletní seznam budov, které používá na území hlavního města. Vedení Prahy, které si dokument vyžádalo, ale bude muset počítat s tím, ze některé informace možná zůstanou nezveřejněné. Jaký je k tomu důvod? Odpověď zná kolega Jan Varga.

Reklama

Vedení Prahy čeká na kompletní seznam budov, které vláda užívá na území Prahy. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových totiž podle primátora na první vyzvání nedodal městu požadované informace. 

"Dostali jsme seznam budov, které se stát chystá prodat a dvě, které se chystá otevřít veřejnosti. To ale není totožný seznam. V tom seznamu naprosto chybí např. nájmy, přitom úsporou na nájmech je obhajována právě ta návratnost celého projektu. Na druhou stranu jsou tam budovy, ve kterých už dnes žádní úředníci nejsou," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy. 

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových v tuto chvíli prověřuje, zda zveřejněním některých informací neporuší zákon. Například údaje o výměře, počtu zaměstnanců nebo nákladech na provoz budov totiž nejsou podle úřadu veřejné.

"Vzhledem k tomu, že tyto údaje jsou evidovány v Centrálním registru administrativních budov, což je ze zákona neveřejný informační systém, my v tuto chvíli musíme vyhodnotit, jaké údaje můžeme poskytnout, abychom neporušili zákon," řekla Michaela Tesařová, tisková mluvčí ÚZSVM. 

O informace si město zažádalo v rámci jednání o plánované vládní čtvrti v Letňanech, kam by se přemístila veškerá agenda z budov, které jsou pro vládu příliš náročné na provoz. Podle primátora není důvod informace městu neposkytnout. Některé už navíc uveřejněny byly v prvním dodaném seznamu.

"V tom seznamu, který byl médiím předán na konci ledna, byly např. počty úředníků. Nyní se spekuluje o tom, jestli tyto počty úředníků je vůbec možné podle zákona zveřejnit. Mně naopak přijde, že celý ten plán není dobře připraven," řekl Zdeněk Hřib. 

Kolik informací ještě úřad zveřejní není jisté. Podle jeho mluvčí se může stát, že kromě budov určených k prodeji, už úřad nic dalšího městu neposkytne, pokud by tím porušil zákon. Lhůtu na to má ještě do konce února.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu