• Načítám...
>

Praha nabízí dočasný návrat epopeje na Moravu

  • 18. února 2019,
  • 20:37,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Praha půjčí Moravskému Krumlovu Slovanskou epopej. To ale pouze v případě, že město adekvátně upraví výstavní prostory. Podle radní pro kulturu Hany Třeštíkové by jihomoravské město mohlo soubor velkoformátových obrazů Alfonse Muchy získat na 5 let. Tedy na dobu, během které Praha rozhodne, kde dílo v metropoli natrvalo vystaví.

Reklama

Cyklus 20 velkých pláten, která namaloval umělec Alfons Mucha. To je slovanská epopej. Praha nyní tento soubor velkoformátových obrazů nabízí k zapůjčení Moravskému Krumlovu.

"Nabídka je taková, že pokud Moravský Krumlov sežene peníze na nějakou základní rekonstrukci tak, aby tam bylo zaručené stále klima, bezpečnostní prvky, osvětlení a podobně, tak nabídneme Moravskému Krumlovu zápůjčku na dobu 5 let," řekla Hana Třeštíková, radní hl. m. Prahy.

Pražský magistrát dal Krumlovu lhůtu na vyjádření se k nabídce do konce dubna. Podle starosty Krumlova Tomáše Třetiny město nyní dělá vše pro to, aby se Slovanská epopej mohla na jih Moravy vrátit. 

"My, jako město, jsme připraveni uvolnit desetimilionovou dotaci. O stejnou výši jsme požádali Jihomoravský kraj, který je nakloněn vystavení Slovanské epopeje na zámku v Moravském Krumlově. Je potřeba si uvědomit, že Moravský Krumlov se o Slovanskou epopej postaral po období bezmála 50 let a Slovanská epopej je v Moravském Krumlově doma," řekl Tomáš Třetina, starosta Moravského Krumlova. 

Praha hledá vhodné místo pro vystavení Slovanské epopeje dlouhé roky. Ze zámku v Moravském Krumlově byla před volbami v roce 2010 převezena do Prahy. Od té doby stále není jasné, kde najde svůj domov.

"My stále zvažujeme to stále umístění. To je samozřejmě projekt, který je potřeba dobře zvážit. Jedná se o celkem velkou investici, proto na tom začneme hned pracovat," řekla Hana Třeštíková. 

S posledním návrhem toho, kam epopej umístit, přišlo bývalé vedení města, které schválilo, že obrazy budou vystaveny v přistavěné budově Lapidária na pražském Výstavišti. Zda se tak ale nakonec stane se zatím neví. Podle radní pro kulturu Hany Třeštíkové má toto místo slabiny a vše je nutné znovu detailně projednat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu