• Načítám...
>

Vršovické divadlo MANA má zajímavý program

  • 18. února 2019,
  • 21:59,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Lehce konzervativní divadlo s řadou aktuálních témat, zajímavými hrami i hereckými osobnostmi. To je divadlo Mana. Že jste o něm ještě neslyšeli? Nevadí, my vás teď zavedeme do Vršovic, kde divadlo sídlí.

Reklama

V budově Husova sboru ve Vršovicích najdete divadelní sál s dlouhou historií.

"Divadlo tady bylo postaveno ve 30. letech, jako součást tohoto celého funkcionalistického domu, který je primárně kostel a divadlo se tady až do 60. let provozovalo," řekla Věra Mašková - umělecká šéfka, Vršovické divadla MANA.

Zákaz divadla přišel v roce 1965 a na čtyři desítky let tak tento prostor ztratil své původní poslání.

"Náš farář, který tady teď působí, tak svépomocí ten sál znovu revitalizoval a začal tady provozovat stagionu a teď se tady o nové sezóny pokoušíme vytvořit stálou divadelní scénu," řekla Věra Mašková - umělecká šéfka, Vršovické divadla MANA.

Vršovické divadlo MANA se snaží být lokální, lehce konzervativní, přinášející témata, která by měla rezonovat s naší dobou. My jsme zavítali na představení Země česká, domov můj?

"Je to hra, která v době, kdy se spousta lidí, kteří ani nic nedokázali, prohlašují za elitu, připomíná, že tato země byla vytvořena lidmi, kteří pocházeli z tzv. malých poměrů, že byla vytvořena právě těmito malými lidmi, jejich odvahou, láskou k vlasti, obětavostí a že se na tyto lidi nesmí zapomenout," řekla Věra Mašková.

"Celkově se dá říci, že to je takový dost šílený životní příběh jednoho pana učitele, který se shodou okolností dostal do války, potom do legií a prožil dost šílený příběh, jak během války, tak i po ní," řekl Jan Hofman, herec.

Právě Jan Hofman je jeden ze čtyř herců, kteří v inscenaci vystupují. Příběh podle skutečných událostí je podle herce nahlédnout do historie našeho národa.

"Jsou to otevřené nové dveře do dějiště první světové války, což se ve škole nemáte šanci dozvědět. Ve škole se dozvíte data, počty mrtvých a různé zisky nebo ztráty. Já si myslím, že na konkrétním příběhu jednoho člověka zjistíme, jak to opravdu na té frontě fungovalo, jak se člověk dostal do války, jak se dostal na frontu, jak se dostal z války, protože pro nás je první světová válka označena letopočty a končí rokem 1918, ale ti vojáci se vraceli domů až po 4 nebo 5 letech," řekl Jan Hofman.

Kromě nových představení chystá divadlo i zajímavý divadelně - diskuzní projekt.

"Jmenuje se to MANA Bonus a jsou to diskuzní pořady, které se budou odehrávat vždy po některém z našich představení a budou na témata, která ta představení přinášejí, hovořit zajímaví hosté," řekla Věra Mašková.

Tento pořad startuje 17. března, kdy si po skončení inscenace Země česká, domov můj? Budete moci popovídat s bývalou velvyslankyní Magdou Vášáryovou nebo armádním generálem Petrem Pavlem. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu