• Načítám...
>

Výstava zve na lidovou výzdobu Pražského hradu

  • 19. února 2019,
  • 18:42,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

František Kretz a Alice Masaryková. Na výstavu s tímto názvem zve Národní muzeum do Letohrádku Kinských. Výstava se věnuje sbírkám lidových textilií a keramice, které se Františku Kretzovi a Alici Masarykové podařilo nasbírat a použít v interiérech Pražského hradu.

Reklama

Dvě osobnosti první republiky spolupracovaly už během svého života. Teď se znovu setkávají v rámci výstavy, která mapuje jejich práci. Řeč je o Františku Kretzovi a Alici Masarykové, kteří se podíleli na výzdobě interiéru Pražského hradu.

"Představíme nejen ty sbírkové předměty, které byly přímo vystaveny v interiéru Pražského hradu v tzv. Dámském výšivkovém salonu ve 20. letech. Budou zde ale i předměty, které vlastně František Kretz daroval nebo prodal do Národního muzea během několika let," řekla Monika Tauberová, autorka výstavy. 

František Kretz byl hudebník a vášnivý sběratel. Alice Masaryková, dcera prvního československého prezidenta, se celý život věnovala především sociálnímu odvětví. Starala se ale i o chod domácnosti na Pražském hradě. K vidění jsou tedy hlavně lidové textilie a tradiční keramika, které František Kretz věnoval do Dámského salonu hradu.

"Výstava je koncipována tak, že ve vstupní hale je fotografická část, kde jsme získali fotografie nejen z archivu Národního muzea, z Hradního fotoarchivu, kde je paní doktorka Alice Masaryková, ale vynikající fotografie nám poskytlo Slovácké muzeum v Uherském Hradišti a Muzeum T. G. Masaryka v Rakovníku a Muzeum T. G. Masaryka v Lánech," řekla Monika Tauberová.

Výstava je k vidění v Národopisném muzeu v prostorách Letohrádku v Kinského zahradě. Přístupná veřejnosti bude až do 15. září.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu