• Načítám...
>

Bulovka má nový 3D mamograf

  • 20. února 2019,
  • 23:22,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Mamografické centrum v Nemocnici Na Bulovce nově vyšetřuje pacientky přístrojem, který umožňuje přesné a šetrné 3D vyšetření prsu a také vyšetření s použitím kontrastní látky. Takto vybavený mamograf je jediný v Praze.

Reklama

Výrazně přesnější mamografické vyšetření slibuje nový 3D mamograf, který mají v Nemocnici Na Bulovce.

"Když si představíme, že prsní žláza může vypadat jako veliká sněhová bouře, v těch bílých vločkách hledáme bílý nádor, tak ho nemusíme vidět. Když použijeme 3D tomosyntézu a dostaneme ten 3D obraz, tak my najednou uvidíme, že jedna ta vločka jde mimo nějaké uspořádání všech těch vloček a můžeme si všimnout něčeho neobvyklého," řekla Livia Večeřová, ved. lékařka Mamografického centra NNB.

Stroj také vyšetřuje s pomocí takzvané kontrastní mamografie.

"Momentálně to standardně probíhá tak, že když něco na klasické digitální mamografii najdeme, tak děláme další doplňující snímek. Pacientku tedy vystavíme dalšímu záření a zjistíme, jestli to není sumace nebo jestli tam nevzniká nějaká drobná změna. Někdy se neumíme rozhodnout ani po tom doplňujícím snímku, takže je musíme vzít ještě na ultrazvukové vyšetření a když se nám tam něco nelíbí, tak je objednáme na biopsii," řekla Livia Večeřová.

Díky novému mamografu tak lékaři hned po prvním vyšetření, během několika minut, budou moci diagnostikovat stav pacientky. Pokřtít nový mamograf přišla operní diva Eva Urbanová.

"Ta nemoc je velice zákeřná, postihuje všechny věkové skupiny žen, takže si myslím, že když se překoná ten strach, který já mám také, když jdu na vyšetření, tak to za to stojí, když odcházíte s tou zprávou, že je to v pořádku," řekla Eva Urbanová, operní pěvkyně.

V loňském roce Nemocnice Na Bulovce provedla 12 300 screeeningových mamografií, z toho u 87 žen byl diagnostikován zhoubný nádor. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu