• Načítám...
>

Držitelé ZTP zaparkují pomocí mapy přístupnosti

  • 21. února 2019,
  • 18:09,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Problémy s parkováním v Praze řeší také handicapovaní a vozíčkáři. Vyhledat místo k zaparkování vozidla jim teď pomůže také mapa přístupnosti. Tu město rozšířilo o možnost vyhledat si stání pro držitele zdravotních průkazů. Lidé si tak po celé Praze snadno vyhledají, kde všude mohou svá vozidla nechat.

Reklama

Pan Pavel je vozíčkář. Do Prahy dojíždí svým autem. Vůz používá denně a tak dobře ví, jak složité je v Praze zaparkovat.

"Najít parkovací místo je stále těžší. A pro nás, kdy my potřebujeme větší prostor na to parkování kvůli manipulaci s vozíkem, je to čím dál složitější," řekl Pavel Šprynar. 

Nově mu teď může pomoci mapa přístupnosti, kterou město nechalo rozšířit o parkovací stání pro držitele průkazů ZTP. Pomocí mapy si může např. na mobilu všechna místa zobrazit. Pomůže mu ale také s orientací ve městě. 

"Jsou tam ty základní věci. Budovy, městské úřady, muzea, bezbariérové zastávky, stanice metra a jakým způsobem se tam lze nebo nelze dostat," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Mapu nechá město během roku postupně doplňovat o další důležité informace. Například o přístupu k parkovacímu místu a uživatelé budou mít k dispozici také fotodokumentaci jednotlivých míst. Pan Pavel mapu přístupnosti doposud neznal, plánuje ji ale do budoucna využívat.

"Vidím, že to parkovací místo je dlouhé, široké, že se tam vejdu. Potom mohu jít do té instituce, kde vidím, jestli je tam výtah nebo třeba schody. Tudíž vím, jestli si mám dát pozor nebo si vzít nějakou pomoc, zavolat si," řekl Pavel Šprynar.

Každý zmapovaný objekt na mapě je zároveň opatřen piktogramem, který ukazuje sklon a povrch vozovky, komunikace nebo prostranství. Mapa je rozdělena do 3 kategorií přístupnosti podle náročnosti. Město informace doplňuje na základě žádosti Komise pro pěší a bezbariérovost, jejíž členy jsou také spolky zastupující zdravotně znevýhodněné obyvatele Prahy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu