• Načítám...
>

Sobín přišel o kapličku, radnice chce novou

  • 21. února 2019,
  • 19:31,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Po autonehodě přišel Sobín na pražském Zličíně o památkově chráněnou kapličku. Ta byla po nehodě natolik poničená, že ji radnice kvůli bezpečnosti obyvatel musela nechat odstranit úplně. Nyní je v řešení její náhrada.

Reklama

Radnice na pražském Zličíně musela nechat zbourat kapličku se zvoničkou v Sobíně. Tu totiž během nedávné nehody nenávratně poškodil nákladní vůz.

"Kaplička byla z roku 1885, kdy se podařilo péčí sobínských občanů dát dohromady finanční prostředky. Pro nás to byla historická památka a takové centrum Sobína. Po té nehodě už byla v takovém stavu, že jsme přizvali statika, který řekl, že se musí okamžitě strhnout, protože hrozilo, že se zřítí a někomu ublíží," řekla Marta Koropecká, starostka MČ Praha - Zličín. 

Z novogotické kapličky z roku 1885 zbylo jen torzo. Městská část chce ale do budoucna nechat postavit její repliku. 

"Ta kaplička má, jako jedna z mála historických památek, plány, takže její replika by nemusela být až tak složitá," řekla Marta Koropecká. 

Finanční prostředky na její obnovu zatím radnice dává dohromady. Většinovou část by mělo pokrýt povinné ručení firmy, jejíž vozidlo škodu způsobilo. Zbytek by případně mohla pokrýt veřejná sbírka. Více než 130 let stará historická památka místním obyvatelům chybí.

"Naši prarodiče Hrdličkovi to stavěli. Moje babička Kateřina Hrdličková se o to starala a po válce zajistila zvon. Tím zvonem většinou zvonili při úmrtí sobínských občanů," řekl Josef Hrdlička, správce kaple.

Pokud se zličínské radnici podaří sehnat dostatek financí, novogotická kaplička by se do Sobína mohla, alespoň jako replika, vrátit zpátky. Do ní by se pak mohly umístit některé původní předměty. Z torza stavby se totiž podařilo zachránit zvon, kříž a sošku Panny Marie.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu