• Načítám...
>

SŽDC převzala od exekutora budovu Kliniky

  • 22. února 2019,
  • 16:20,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Správa železniční dopravní cesty připravuje plánovanou rekonstrukci budovy bývalé plicní polikliniky na pražském Žižkově. Stavební povolení chce získat letos na jaře. Objekt převzala od exekutora Prahy 1, který 10. ledna budovu vyklidil. Nelegálně v ní sídlili aktivisté z Autonomního sociálního centra Klinika.

Reklama

Takto to vypadalo před budovou bývalé plicní polikliniky na pražském Žižkově 10. ledna, když budovu vyklízel exekutor Ivo Luhan. Poté objekt, kde do té doby sídlili aktivisté z Autonomního sociálního centra Klinika, předal jeho vlastníkovi - tedy Správě železniční dopravní cesty.

"Objekt je zajištěn, tak aby do něj nikdo nemohl vniknout a to nemyslíme jen aktivisty, ale kohokoliv nepovolaného. Samozřejmě je pro nás klíčový postup v rámci plánované rekonstrukce celého objektu. Tady věříme, že na přelomu března a dubna bychom mohli obnovit stavební řízení, které je teď pozastaveno," řekla Kateřina Šubová, tisková mluvčí SŽDC.

SŽDC nyní plánuje v polovině roku uspořádat soutěž na dodavatele rekonstrukce budovy. Opravy by pak měly trvat 1 a půl roku a podle odhadů vyjdou SŽDC na zhruba 50 milionů korun. Do budovy se po rekonstrukci měly přestěhují zhruba 4 desítky zaměstnanců Správy dopravní a železniční cesty, která tak chce ušetřit za komerční pronájmy. Do té doby bude budova prázdná. Podle členky autonomního sociálního centra Klinika Markéty Juřicové, se sem už aktivisté totiž nemají v plánu vracet.

"My bychom chtěli pokračovat v aktivitách, které jsme dělali před vyklizením a teď jednáme s vedením města a s vedením Prahy 3, zda by bylo možné nějakým způsobem získat nový objekt," řekla Markéta Juřicová, členka kolektivu Kliniky.

Aktivisté z Kliniky se nyní ale budou také bránit soudně proti konání exekutora, který vyklizení objektu vyčíslil na stovky tisíc korun.

"Ta částka, kterou si účtoval exekutor, byla původně 350 tisíc + nějaké daně, poté ji snížil o třetinu a chce po nás náklady za ochranku a takovéto věci - to je 1 000 200. My si myslíme, že ta částka je úplně likvidační, protože jde jen na jednu osobu a ne celý kolektiv," řekla Markéta Juřicová.

Objekt v Jeseniově ulici aktivisté obsadili v roce 2014. Pořádali v něm koncerty, dílny, jazykové kurzy či organizovali sbírky na uprchlíky a pomoc bezdomovcům. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu