• Načítám...
>

Praha je nejchytřejším městem ČR

  • 22. února 2019,
  • 20:57,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Praha je nejchytřejším městem v ČR. Vyplývá to z analýzy, kterou zveřejnila Mendelova univerzita v Brně. Studie byla zpracována pro Úřad vlády České republiky prostřednictvím Technologické agentury ČR a porovnávala desítky měst v Česku.

Reklama

Praha je jasný lídr v implementaci Smart city v Česku. Ukázala to analýza, kterou zpracovala Mendelova univerzita v Brně. V konkurenci 75 měst České republiky, vyhrálo hlavní město s velkým náskokem.

"Porovnávala jednotlivá města České republiky, jak jsou na tom ve stavu s implementací tzv. projektu Smart city, to znamená, jaké inovace, které umožní a vylepší lidem život ve městě," řekl Radomír Nepil - zastupitel hl. m. Prahy.

Jako příklad dobré praxe byla uvedena datová platforma Golemio, která na jedno místo sbírá veškeré dostupné informace o aktuálním stavu pražské dopravy, volných místech k parkování nebo pohybech turistů v centru města.

"Obecně ten trend, který jsme vytvořili v novém volebním období, že město pracuje a rozhoduje se na základě tvrdých dat, tak to je inovační věc, která v Praze nikdy předtím nebyla," řekl Radomír Nepil - zastupitel hl. m. Prahy.

Nové vedení pražského Magistrátu chce tento rozjetý koncept udržet.

"Chceme dát vylepšit to, v čem se třeba nepodařilo dosáhnout úspěchů v minulých letech, to bylo například v předávání dat z některých městských společností, některých systémů, například data o poloze vozů MHD," řekl Zdeněk Hřib - primátor hl. m. Prahy.

Podle primátora je většina projektů dobře nastavena, ale u některých bude potřeba udělat několik změn.

"Sdílení elektrických aut v Praze, tam si myslíme, že by to mělo být pojato jiným způsobem, který vytvoří prostředí pro poskytovatele těchto služeb v Praze tak, že těch poskytovatelů bude více," řekl Zdeněk Hřib - primátor hl. m. Prahy.

Do koncepce SP spadá i projekt, který má za cíl na vybraných budovách ve vlastnictví hlavního města Prahy dosáhnout úspory energií a zajistit jejich efektivnější provoz.Za tento projekt získala metropole druhou cenu v osmém ročníku soutěže pořádané Asociací poskytovatelů energetických služeb. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu