• Načítám...
>

Kompostárna ve Slivenci je opět otevřena

  • 23. února 2019,
  • 0:38,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Po zimní přestávce zahájila svůj provoz pražská Kompostárna ve Slivenci. Pražané, ale i další zájemci, sem teď opět mohou odvážet svůj svůj rostlinný odpad. Jen za loňský rok ho bylo bezmála přes 2000 tun materiálu.

Reklama

O týden dříve zahájila první pražská Kompostárna po zimní přestávce svůj provoz. Pěstitelé, zahrádkáři a zemědělci sem už teď mohou opět přivážet bioodpad a k odběru jsou i tuny kompostu.

"Důvod, proč jsme otevřeli o týden dříve je ten, že je jaro a zahrádkáři díky teplému počasí už začali pracovat. Kompost je k mání volně ložený, je potřeba, aby si zájemci přinesli své nádoby nebo vozík za auto," řekl Mikuláš Němec, vedoucí Kompostárny hl. m. Prahy.

Využití kompostárny ve Slivenci je navíc pro Pražany výhodné.

"Oni mohou ukládat 250 kg bioodpadu měsíčně zdarma a následný rok si mohou vyzvednout 1/5 z celého množství ve formě kompostu zdarma," řekl Mikuláš Němec.

Pražská Kompostárna zahájila zkušební provoz v červnu 2017. Minulý a tedy první rok oficiálního provozu byl podle vedoucího kompostárny úspěšný.

Jen za loňský rok přijala pražská Kompostárna 2 200 tun bioodpadu. Nyní je zájemcům připravena vydat 200 tun kompostu.

V minulém roce byl tedy zájem veřejnosti velký. A i letos se během prvního provozního dne objevilo hned několik návštěvníků. A to i přes nepřízeň počasí.

"My jsme jezdili do Bráníka, tam to zrušili a tato je z Radotína nejblíže. Vozím sem ze zahrady větve, listí, trávu a tak dále," řekl Karel Novák, pěstitel.

 Všichni, kteří v minulém roce do pražské Kompostárny přivezli bioodpad, si nyní mohou za každých 5 kilogramů bioodpadu odvést 1 kilogram hotového kompostu. Výdejní doba je vždy od pondělí do pátku během otevírací doby kompostárny.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu