• Načítám...
>

Praha usiluje o rozšíření agentury GSA

  • 23. února 2019,
  • 13:41,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Agentura pro globální družicový navigační systém by se mohla rozšířit o stovky zaměstnanců. O rozšíření agentury, která sídlí v Praze, začal jednat europoslanec Jiří Pospíšil a pražský radní Jan Chabr. Podle nich by to hlavnímu městu zvýšilo prestiž a přineslo další peníze do rozpočtu města.

Reklama

Agentura GSA je jedinou agenturou EU, která sídlí v Česku. Teď by se program mohl rozšířit až o stovky nových zaměstnanců. Podle europoslance Jiřího Pospíšila a radního hlavního města Jana Chabra, by to Praze významně prospělo. 

"Jsou to lidé s nadprůměrnými příjmy, kteří své peníze budou utrácet zde v Praze. To je pouze první výhoda. Dalším přínosem pak je to, že na tuto agenturu je navázán relativně rozsáhlý vesmírný průmysl, když použiji tento termín. Jsou to desítky firem, které s touto agenturou spolupracují. Již dnes některé z nich mají sídlo v Praze a rozšířením agentury o další působnost by do Prahy přišly další firmy," řekl Jiří Pospíšil, europoslanec. 

Agentura zajišťuje provoz několika významných programů, např. evropský globální systém Galileo tvoří 30 satelitů ve vesmíru, díky kterým je schopen určit polohu až na 20 centimetrů přesně. Od roku 2016 ho využívá např. systém IKOL, který musí být od roku 2018 vybavena všechna auta. Firmy, které jsou na agenturu navázány, by do Prahy přinesly více peněz.

"Tady je seskupení expertů na kosmické technologie, navigaci. Všechny firmy, které tady chtějí spolupracovat, jezdí do Prahy, české firmy spolupracují. My tady máme objem firem, které dostávají podporu a také technický support," řekl Karel Dobeš, vládní zmocněnec pro spolupráci s GSA.

V tuto chvíli se v Bruselu rozbíhají jednání. Návrh na rozšíření agentury už leží v Evropském parlamentu. Ten připravila Evropská komise, která zvětšení objemu práce agentury podporuje. Pokud návrh schválí Evropská parlament, počet zaměstnanců by se mohl rozšířit až na 700.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu