• Načítám...
>

Stovky cvičících podpořily pacienty se sklerózou

  • 4. března 2019,
  • 23:42,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Stovky lidí strávily den a noc cvičením na žíněnkách, posilovacích strojích a sportovalo se i venku. Takový byl 8. ročník maratonu s roztroušenou sklerózou. Nepřetržitého cvičení na podporu pacientů s touto nemocí se letos zúčastnili lidé z 21 měst z celé ČR včetně Prahy.

Reklama

Po celé ČR se konal cvičební maraton na podporu pacientů s roztroušenou sklerózou. Jen ve fitcentru v Praze 4 se ho zúčastnilo více než 500 lidí.

"Je to akce, kterou si vymysleli sami pacienti s roztroušenou sklerózou - co dělat proto, aby cvičili a dělali to dobře, často a tak jak mají. Pak přišel nápad dělat akce, abychom je motivovali a jak samozřejmě motivovat lépe, než si obout cvičící boty a jít cvičit s nimi," řekla Kateřina Bémová, organizátorka akce.

Motivace ke správnému cvičení totiž lidem s roztroušenou sklerózou může výrazně pomoci. Důsledky této nemoci totiž často mívají negativní vliv na pohyblivost pacientů.

"Při tomto onemocnění se v mozku nebo míše vytváří zánět, protože ten imunitní systém špatně vyhodnotí vlastní nervovou tkáň a začne útočit na své nervové buňky. Podle toho, kde ty nervové buňky poškodí, podle toho mohou mít lidé různé příznaky," řekla Klára Novotná, fyzioterapeutka.

"Když roztroušená skleróza nastoupí, tak něco sebere, nějakou část těla, hybnost a je důležité tělo udržovat v nějaké kondici. Já chodím normálně na 8 hodin do práce, ale stejně si zacvičím, protáhnu si záda, nohy, je tam takový lehký strečink, aby to tělo bylo nastartované na ten denní režim," řekl Aleš Zajíček, pacient s roztroušenou sklerózou.

V rámci akce si návštěvníci fitcentra v Praze 4 mohli během 24 hodin vyzkoušet třeba jógu nebo klasické posilovací cviky na strojích. Veřejnost mohla současně přispívat finančními částkami do zapečetěné kasičky, zakoupit si tričko nebo zaslat DMS. Výtěžek z akce bude využit na podporu fyzioterapie pacientů a na vybavení tělocvičen.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu