• Načítám...
>

Pražské muzeum mapuje slavnou českou operu

  • 6. března 2019,
  • 11:50,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Amerika, Afrika, Asie nebo Austrálie. To je jen zlomek míst, kde se prosadila nejslavnější česká opera Prodaná nevěsta. A právě o tom je výstava v Muzeu Bedřicha Smetany - Nevěsta prodaná do ciziny.

Reklama

V pražském Muzeu Bedřicha Smetany byla slavnostně zahájena výstava k umělcově nejslavnějšímu dílu. Expozice s názvem Nevěsta prodaná do ciziny mapuje zahraniční uvedení této nejpopulárnější české opery. 

"To jádro výstavy tvoří samozřejmě muzejní exponáty, především fotografie, cedule, plakáty, ale i trojrozměrné věci, makety scén, obrazy, stuhy, medaile," řekla Kateřina Viktorová, autorka výstavy. 

Výstava dokumentuje operu Prodaná nevěsta na nejrůznějších místech v zahraničí už od roku 1871, kdy byla uvedena v Petrohradě a tehdy také poprvé za hranicemi své vlasti. Následoval třeba New York, Londýn, Paříž nebo Madrid. Zajímavou součástí expozice jsou nedávno zdokumentovaná představení v tak trochu netradičním pojetí.

"Ty podoby, hlavně ty z poslední doby, Prodané nevěsty jsou velice odlišné a pro nás nezvyklé. Je to posunuté do současnosti, nedrží se venkov, přesouvá se to do města. Třeba v lipské inscenaci z roku 1999 byl dokonce ten děj situován do Česko-Německého pohraničí, kde se ukazovala ta podoba a nehostinnost těch nevěstinců," řekla Kateřina Viktorová.

"Modernější pojetí jsem viděl asi před 3 lety. Hlavně jsem ale viděl ty staré za války, po válce, ty byly krásné. A hlavně ty kulisy byly nádherné," řekl Petr Hejdušek, pravnuk Bedřicha Smetany. 

Do výstavy byly také zapůjčeny vzácné fotografie z pozůstalosti legendární operní zpěvačky Jarmily Novotné ze zámku Liteň. 

"Jsou to fotografie hlavně z představení Jarmily Novotné - Prodané nevěsty - která byla nastudovaná v roce 1941 v Metropolitní opeře v New Yorku, kam se Jarmila Novotná uchýlila po začátku druhé světové války tady v Čechách. Ona vlastně v Metropolitní opeře zakotvila na 16 dlouhých sezón a jedna z jejích prvních opravdu významných rolí, které tam potom ztvárňovala celých těch 16 let, byla právě ta Prodaná nevěsta," řekla Ivana Leidlová, ředitelka neziskové organizace Zámek Liteň. 

Výstava Nevěsta prodaná do ciziny, která mapuje zahraniční uvedení této opery, bude v pražském Muzeu Bedřicha Smetany přístupná až do 2. listopadu 2020.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu