• Načítám...
>

Obecní dům láká na výstavu slavných ilustrací

  • 6. března 2019,
  • 17:02,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Sály Obecního domu v Praze hostí výstavu známého ilustrátora a malíře Zdeňka Buriana. Prostřednictvím originálních maleb se návštěvníci mohou přenést do barvitých končin světů minulých, současných i smyšlených.

Reklama

Kniha džunglí, Vinnetou nebo třeba Verneovo Ocelové město. To je jen střípek z mnoha notoricky známých knih, které ilustroval Zdeněk Burian. Více než 220 originálních obrazů si teď návštěvníci mohou prohlédnout na výstavě v pražském Obecním domě. 

"Na výstavě Širým světem je několik objevů. Je tady po dlouhé době vystavená unikátní obálka Karla Maye - Vinnetou, která byla namalována v roce 1938 pro vydavatelství Toužimský & Moravec a dlouhé desítky let byla v Německu. Je tady krásná obálka Hochů od Bobří řeky. To je kultovní skautská obálka Jaroslava Foglara," řekl Jakub Sluka, pořadatel a kurátor výstavy. 

Vedle těchto unikátů ale výstava návštěvníkům nabízí také přehled Burianova širokého žánrového rozpětí. 

"Nemáme opravdu v Evropě malíře, který by dokázal výtvarně formulovat pravěké epochy, obálky, byť brakové, které jsou ale také namalované exkluzivně. Vedle toho zasáhl do geografických obrazů, sci-fi a dalších oblastí, třeba na naukové literatury, etnografie a podobně," řekl Vladimír Prokop, kurátor výstavy.

Zdeněk Burian byl mistrem dobrodružné ilustrace. Oproti jiným ilustrátorům ale navíc téměř každá jeho kresba představuje jakýsi mikropříběh.

"Třeba zrovna tato ilustrace z románu Arthura Ransoma - Klub lysek zachycuje okamžik, kdy jeden z těch kluků, kteří jsou na té lodi, se bidlem odstrkává. Najednou své bidlo zaboří do bahna a on zůstane na tom bidle viset. Toto zachytit tak, aby to působilo dynamicky, ne nějak uměle, na ilustraci, to je opravdové umění," řekl Ondřej Müller, nakladatelství Albatros.

"Zdeněk Burian je nad všechny kategorie, protože, kdybych měl být hodně osobní, je to pro mě skoro splněný dětský sen, vidět tyto ilustrace pána, který to za bolševika neměl vždy úplně nejjednodušší. Takže je to taková svérázná zvláštní připomínka 30. výročí listopadu 1989. Ale skutečně když vidíte ilustrace románů Julese Verna, neumím si představit, že by se našel člověk, který se na to nezajde podívat," řekl Vlastimil Ježek, předseda představenstva Obecního domu. 

Výstava Širým světem, která zaujme nejen děti ale pravděpodobně potěší i dětské duše jejich rodičů, bude k vidění v pražském Obecním domě až do konce června.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu