• Načítám...
>

Pivní kola nebudou smět do centra

  • 12. března 2019,
  • 22:25,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Radní Prahy 1 podpořili zákaz takzvaných pivních kol. Projížďky, při nichž skupinky turistů sedí na vozítku a pijí pivo, by měly být zakázány na celém území městské části. Se zákazem mají už zkušenost v Praze 7, kde platí od léta loňského roku.

Reklama

Pivní kola, nebo také beerbiky, způsobují v Praze mnoho problémů. To by se už brzy mohlo změnit. 

"Zdržují dopravu, zdržují dokonce i MHD a zároveň ta celková kultura, ta pivní kultura, toho, že sem turisté přijedou opít a dělat nepořádek, to není něco, s čím bychom se chtěli v Praze pyšnit," řekla Hana Třeštíková, radní hl. m. Prahy. 

Rada MČ Praha 1 teď iniciovala zákaz pivních kol na svém území.

"Předáme to magistrátu, žádáme je o další řešení. My tam navrhujeme 2 řešení. Je ale čistě na magistrátu, které řešení si vybere aby vyhodnotil, co je jednodušší," řekl David Skála, radní MČ Praha 1. 

První varianta zahrnuje většinu pražské památkové rezervace na území Prahy 1 a Prahy 2. Druhá zasahuje i do Prahy 4, 5, 6 a 7. 

"Existují v Praze tzv. zóny zákazu vjezdu, které jsou omezené hmotností. Bližší centru a menší je 3,5 tuny, pak je dále vzdálená, ta je do 6 tun. V rámci toho se dodělá dodatková tabulka, že tato zóna nejen, že zakazuje vozidlům nad 3,5 tuny vjezd, ale zakazuje i tzv. pivním kolům nebo kolům nad 1,2 metru šířky," řekl David Skála.

Zkušenost se zákazem beerbiků mají už v MČ Praha 7. 

"Ten zákaz platí jen v Letenských sadech. Tam šlo skutečně převážně o bezpečnosti dětí. Funguje to tak, jako každý zákaz. Někdy je porušován ale Městská policie to sleduje. Máme na to dobré ohlasy. Myslím, že lidé už většinou zapomněli, že tam ten problém byl," řekl Jan Čižinský, starosta MČ Praha 7.

Pokud vše půjde podle plánů, mohl by zákaz pivních kol v centru města platit v polovině prázdnin.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu