• Načítám...
>

Muzeum pražského vodárenství se otevře lidem

  • 14. března 2019,
  • 23:33,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Pražské vodovody a kanalizace tradičně oslaví Světový den vody v Muzeu pražského vodárenství. Vstup bude zdarma a návštěvníci budou moci dorazit o víkendu 23. a 24. března vždy od 9:30 do 16:30 hodin.

Reklama

Historie Muzea pražského vodárenství sahá až do roku 1952. Do tohoto areálu vodárny v Podolí se muzeum přestěhovalo ale až v roce 1996. O rok později pak byla slavnostně otevřena expozice s výstavní plochou o rozloze 800 metrů čtverečních. Ta se nyní otevře pro veřejnost zdarma.

"Dny otevřených dveří jsou pro všechny milovníky vodárenství a zveme je k nám do muzea do Podolské vodárny. O víkendu 23. a 24. března vždy od 9:30 do 16:30 a vstup je zdarma," řekl Tomáš Mrázek, tiskový mluvčí PVK. 

"V tyto dny otevřených dveří probíhá ve vodárně zkušební provoz. Proto návštěvníci uvidí i filtrační zařízení provozu. Ta voda sice nejde do městské vodovodní sítě, ale každý určitý čas se musí vodárna vyzkoušet, jestli je v pořádku, a to probíhá právě v tyto dny," řekl Jiří Dejmek, vedoucí Muzea pražského vodárenství. 

Lidé se tak budou moci podívat např. na modely filtrů, které se v současné době používají v Podolské vodárně. 

"Ty můžete vidět přímo zde, kde to běžně není vidět. Dole jsou scezovací hlavice a hlavice, které pouští stlačený vzduch při praní filtrů. Je to československý patent, který se používá především ve velkých vodárnách," řekl Jiří Dejmek. 

Návštěvníci si v muzeu budou moci prohlédnout také např. vodovodní potrubí z antického období nebo část hradního vodovodu z doby Rudolfa II. A nejen to. V rámci dne otevřených dveří nebude chybět ani doprovodný program. V čerpací hale Podolské vodárny tak 23. března, tedy v sobotu, od 16:00 uskuteční odborná přednáška na téma nedostatku vody a jeho řešení.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu